Rumah > Berita > Loji "Riot" Wistron India telah disusun semula atau mendapat semula pesanan Apple

Loji "Riot" Wistron India telah disusun semula atau mendapat semula pesanan Apple

Rusuhan pekerja berlaku di kilang India selatan Wistron pada Disember tahun lalu. Syarikat itu kini telah bekerjasama dengan Apple untuk menyelesaikan penyusunan semula kilang. Media Taiwan memetik berita dari India. Shen Qingyao, pengurus besar Wistron dan Ketua Pegawai Eksekutif Wistron Intelligence, mengatakan bahawa kilang itu akan segera beroperasi semula.

Satu sumber dalam industri telefon bimbit India memberitahu Central News Agency bahawa setelah Wistron dan Apple bekerjasama untuk memperbaiki pengurusan kilang rusuhan, Apple dapat menyerahkan semula pesanan OEM 12 Pro Max OEM yang asli kepada Wistron di India.

Wistron menghasilkan kilang iPhone Apple di Zon Perindustrian Narasapura di Karnataka, India. Pada bulan Disember tahun lalu, sebuah syarikat perkhidmatan pekerja menangguhkan pembayaran gaji pekerja, mengakibatkan kejadian ganas yang melibatkan ribuan pekerja di sekitar kilang. Pada akhirnya, sebahagian lini pengeluaran, kenderaan dan peralatan pejabat rusak, dan iPhone dicuri di lini pengeluaran, mengakibatkan kerugian 400 juta hingga 500 juta rupee.

Menurut penyelidikan oleh Pemerintah Provinsi Karnataka, walaupun kegagalan syarikat perkhidmatan buruh untuk membayar pekerjanya adalah penyebab utama kerusuhan, Wistron gagal memenuhi tanggungjawabnya untuk mengurus dan mengawasi syarikat perkhidmatan buruh, dan gagal menyimpan catatan pekerja 'lebih masa dan gaji. Perkara yang sama didenda. Kejadian ini malah menghentikan pesanan iPhone 12 Pro Max yang pada asalnya Apple telah menugaskan Wistron untuk mengeluarkannya di India.

Untuk memperbaiki banyak masalah di kilang India, Wistron memecat naib presiden Taiwan yang bertanggungjawab mengawasi perniagaan kilang India pada akhir tahun lalu, dan pada masa yang sama melantik bekas Pengurus Besar Pembuatan Pan Amerika dan Wistron Amerika Utara, yang pada mulanya menubuhkan perniagaan pembuatan telefon bimbit di India. Xu Honggui, presiden cawangan, disusun semula.

The Times of India hari ini mengutip Shen Qingyao sebagai berkata bahawa sejak rusuhan pada bulan Disember, syarikat itu telah bekerja keras untuk memperbaiki dan menyelesaikan masalah secara komprehensif dan meningkatkan standard pengurusan. Semua pekerja menerima semua gaji tepat pada waktunya dan melaksanakan sistem pengambilan dan gaji baru. , Untuk memastikan bahawa semua orang dapat gaji yang betul dan memberikan dokumentasi gaji yang betul.

Shen Qingyao mengatakan bahawa syarikat itu akan menyediakan semua program latihan yang disempurnakan kepada semua pekerja, dan pekerja juga dapat memperoleh informasi tanpa nama melalui sistem baru dan mengajukan pertanyaan kepada perusahaan. Dia menambah, "Kami berharap dapat memulakan semula operasi."

Apple juga menyatakan bahawa dalam 8 minggu terakhir, pasukan pembuatan iPhone dan juruaudit bebas telah bekerjasama dengan Wistron untuk memastikan bahawa sistem dan proses yang diperlukan telah dibuat di kilang Narassapura. Pembetulan dan penambahbaikan yang komprehensif telah selesai. Wistron juga telah menyusun semula anak syarikatnya. Pasukan pengambilan pekerja telah memperkuat latihan dan sokongan untuk pekerja.