Rumah > Berita > Vivo dan Samsung bersama-sama membangunkan dual-mode 5G AI cip X30 series akan menjadi yang pertama dibawa

Vivo dan Samsung bersama-sama membangunkan dual-mode 5G AI cip X30 series akan menjadi yang pertama dibawa

Pada 7 November, 2019, dengan tema "Mencipta Inti", vivo dan Samsung mengadakan mesyuarat komunikasi media cip dual-mode 5G AI di Beijing. Sekitar naib presiden syarikat itu, Samsung Electronics S. LSI pasukan perancang produk ketua Zhao Zhuangyi eksekutif, Pengarah Institut Samsung / Panic Pan Uuebao Samsung dan tetamu lain menghadiri acara tersebut. Kedua-dua pihak menunjukkan pembangunan bersama dual-mode 5G AI chips - Exynos 980.


Exynos 980 menggabungkan keunggulan inovasi teknologi Samsung dan vivo, mengintegrasikan keupayaan 5G dan AI dual mode yang unggul, dan mempercepatkan pembangunan dan perindustrian industri 5G.

Vivo dan Samsung bersama penyelidikan dan pembangunan untuk mempercepat proses industri 5G

Vivo telah mula mengambil bahagian dalam pembangunan standard 5G terlebih dahulu, dan telah membuat cadangan teknikal. Sampai sekarang, vivo telah memohon lebih daripada 2,000 paten ciptaan 5G dan menyerahkan lebih daripada 3,000 cadangan 5G kepada 3GPP, yang telah menjadi salah satu jenama terminal 3GPP yang paling berpengaruh. Kumpulan pertama pensijilan 3C telefon bimbit 3C di China telah menjadi tulang belakang populariti China 5G.

Pada masa kini, permintaan pengguna untuk telefon bimbit jelas melebarkan secara mendatar. Ciri ini menentukan bahawa perkembangan teknologi mestilah lebih berpandangan ke hadapan. Untuk lebih baik menangkap perubahan dalam permintaan pengguna untuk telefon bimbit pada masa akan datang, vivo percaya bahawa permintaan pengguna semasa untuk telefon bimbit tidak lagi terhad kepada penampilan dan fungsi asas, tetapi juga memberikan permintaan yang lebih tinggi pada prestasi telefon bimbit dan ciri-ciri yang dibezakan. Di belakang keperluan ini, sokongan asas cip diperlukan. Dalam penerokaan era 5G, vivo terus terlibat dalam pembangunan teknologi hulu rantaian industri, mencapai kejayaan di bahagian cip.

Perkembangan bersama cip Exynos 980 dengan Samsung sangat penting untuk mempercepatkan penyebaran telefon bimbit 5G. Naib Presiden vivo berkata: "vivo dan Samsung bekerjasama antara satu sama lain untuk memastikan kemajuan dan kecekapan pembangunan. Kemajuan keseluruhan adalah 2-3 bulan lebih awal dari jadual. dapat memenuhi pengguna pada tahun ini.Kemudahan ini telah memantapkan pilihan terminal 5G, membawa pengalaman 5G yang lebih kaya kepada lebih ramai pengguna dan mempercepatkan pembangunan industri 5G. Proses penyemarakaan dan perindustrian. "

Dengan begitu mendalam mengembangkan SoCs mudah alih selama bertahun-tahun, Samsung Semiconductor telah berjaya menubuhkan kedudukan terkemuka di pasaran mewah. Sampai sekarang, di antara pengeluar dengan keupayaan R & D 5G baseband dan pemproses aplikasi di pasaran, Samsung adalah satu-satunya syarikat yang mempunyai penyelidikan dan pembangunan bebas dan operasi bebas bagi barisan pengeluaran semikonduktor. Tidak ada keraguan dalam kerjasama teknologi dan reka bentuk.

Dalam kerjasama dengan vivo, Zhao Zhuangqi, ketua pasukan merchandising Samsung Electronics S.LSI, berkata: "Dunia 5G dan AI yang ada di dunia akan membawa perubahan yang tidak dapat dibayangkan kepada kehidupan dengan kemungkinan yang tidak terhad. Dalam pengembaraan baru ini Pada masa yang sama, vivo dan Samsung S.LSI telah bekerjasama rapat untuk membangunkan teknologi komunikasi 5G baru untuk memenuhi keperluan peminat pasaran dan teknologi. "

Sole-mode dual-mode 5G SoC Exynos 980 membawa pengalaman baru 5G dan AI

Sebagai produk 5G SoC duo mod pertama industri, cip Exynos 980 menyokong mod rangkaian NSA dan SA, yang menyediakan pengguna dengan pengalaman 5G yang lebih kaya. Exynos 980 membolehkan komunikasi data berkelajuan tinggi, membolehkan kadar muat turun sehingga 2.55 Gbps dalam persekitaran komunikasi 5G, iaitu sub-6 GHz, dalam keadaan Sambungan Dual-4G 4G-5G (EN-DC). Kadar muat turun boleh mencapai 3.55Gbps. Di samping itu, Exynos 980 menyepadukan baseband 5G ke dalam SoC, yang menjimatkan ruang papan dan meninggalkan lebih banyak ruang untuk reka bentuk fiuslaj, sementara penjadualan antara komponen lebih cepat dan lebih cekap.

Sebagai tambahan kepada pengalaman 5G yang lebih kaya, kuasa pengkomputer AI Exynos 980 juga dioptimumkan sepenuhnya. Prestasi tinggi CPU, GPU, NPU, DSP, ISP, modem dan komponen lain bekerjasama untuk mencapai tahap utama prestasi pengkomputeran kecerdasan buatan. Untuk pertama kalinya, Exynos980 menggunakan seni bina CPU Cortex-A77 generasi akan datang ARM, yang menawarkan peningkatan 20% dalam prestasi frekuensi bersama dalam seni bina Cortex-A76, memastikan pemprosesan data yang banyak. Dengan GPU mewah MaliTM-G76, permainan HD mudah dijalankan. Exynos 980 mempunyai unit NPU dan DSP berprestasi tinggi terbina dalam untuk kelajuan pengkomputeran perdana, serta ISP berprestasi tinggi terbina dalam yang boleh mengendalikan imej yang diambil sehingga 108 juta piksel, dan berfungsi dengan NPU yang kuat untuk mengenali bentuk subjek, persekitaran sekitar, dan lain-lain, secara automatik menyesuaikan diri dengan nilai yang lebih baik, yang membolehkan pengguna dengan mudah mengambil gambar yang lebih baik.

Platform percepatan AI mudah alih, platform berprestasi tinggi, platform VCAP, digunakan untuk meramal dan meramalkan algoritma AI, latihan model dan percepatan model pada peranti mudah alih. VCAP memanfaatkan kelebihan dan kekuatan pengkomputeran perkakasan yang mendasari peranti ini, mempercepat penggunaan dan operasi yang efisien dari algoritma AI di sisi peranti vivo, dan membolehkan peranti mudah alih untuk melaksanakan peranti AI pada peranti dengan pengkomputeran autonomi. Contohnya, menggunakan teknologi yang mendasari untuk mencapai hasil algoritma yang berprestasi tinggi di bahagian akhir, menyokong pengalaman masa nyata, lancar dan berkuasa rendah bagi pengguna tempat kejadian perniagaan pintar.

Kelebihan terminal Vivo dan pengumpulan R & D yang kuat untuk membantu penyelidikan dan pembangunan bersama

Dalam sepuluh tahun yang lalu, vivo telah mengumpulkan pengalaman yang kaya dalam perisian dan perkakasan terminal pintar. Kali ini, vivo masuk jauh ke dalam tahap pra-definisi cip, dan bersama-sama mengembangkan Exynos 980 dengan Samsung. Dari perspektif permintaan pengguna akhir, ia bertujuan untuk mewujudkan "dilahirkan". Cip yang sesuai dengan harapan pengguna.

Di samping itu, lebih daripada 500 jurutera R & D profesional telah dilaburkan dalam vivo sebelum dan selepas 10 bulan. Aset tidak ketara terkumpul sehingga 400 ciri berfungsi (termasuk perkadaran yang berkaitan dengan modem) ditambah kepada platform Samsung, dan Samsung bekerjasama pada tahap perkakasan. Hampir 100 isu teknikal, bersama-sama dengan Samsung untuk menyelesaikan reka bentuk dan pembangunan produk bersama terlebih dahulu.

Vivo dan Samsung terus mengoptimumkan adegan 5G, menyediakan penyelesaian pengoptimuman roaming antarabangsa, penyelesaian penggunaan kuasa untuk senario 5G, dan penyelesaian kelewatan permainan. Di samping itu, vivo dan Samsung berkongsi pandangan mereka sendiri mengenai penggunaan terminal, menyediakan sokongan dalam rangka penjadualan penjadualan sumber sistem dan penubuhan piawaian ujian prestasi permainan untuk meningkatkan pengalaman pengguna dalam senario penggunaan frekuensi tinggi.

Di samping itu, vivo juga bergantung kepada R & D untuk membantu mengoptimumkan prestasi Exynos 980 dalam ciri-ciri utama seperti kamera. Berdasarkan perkembangan kamera sebelumnya, Vivo telah menyumbang lebih daripada 100 ciri berkaitan kamera ke platform Exynos 980, termasuk algoritma, dwi-kamera, dan reka bentuk saluran tiga-kamera, yang meningkatkan algoritma dengan ketara.

Untuk era 5G, vivo terus mempercepat peningkatan terminal pintar dan perkhidmatan pintar untuk meningkatkan lagi pengalaman pengguna. Pembangunan bersama dual-mode 5G AI chip dengan Samsung akan membantu mempopulerkan telefon bimbit 5G dan pembangunan industri 5G. Vivo juga secara rasmi mengumumkan pada mesyuarat komunikasi pada bulan Disember, terminal perdana generasi baru yang dilengkapi dengan dual-mode 5G AI cip Exynos 980, telefon bimbit vivo X30 series, akan tersedia.