Rumah > Berita > Korea Selatan melancarkan projek latihan bakat industri semikonduktor

Korea Selatan melancarkan projek latihan bakat industri semikonduktor

"Berita Harian Pusat" Korea Selatan mengeluarkan mesej yang mengatakan bahawa Kementerian Industri, Perdagangan dan Sumber-sumber Korea baru-baru ini telah mengadakan majlis pelancaran "Bahan Baku, Bahagian, Peralatan Teknis Peralatan Bakat Semikonduktor". Kementerian Perindustrian berkata ia akan melaksanakan program pendidikan untuk melatih latihan kakitangan dalam bahan mentah, bahagian, peralatan teknikal, dan sebagainya, dan merancang untuk melatih 300 penyelidik kanan (60 orang setahun) menerusi projek itu dalam tempoh lima tahun.

Difahamkan bahawa projek latihan bakat diketuai oleh Persatuan Industri Semikonduktor Korea, dan enam universiti, 41 SME, perusahaan tulang belakang, dan persatuan akan turut serta. Kursus dibahagikan kepada program ijazah sarjana dan kursus jangka pendek (program bukan darjah). Program ijazah sarjana ini bertujuan untuk melatih kakitangan penyelidikan dan pembangunan kanan. Reka bentuk kurikulum rapat dengan keperluan industri, dan usaha sama ditubuhkan untuk menubuhkan projek kerjasama industri-universiti. Kursus jangka pendek dikendalikan oleh persatuan atau penyandang dan pelajar universiti, dan pendidikan latihan peralatan dijalankan untuk meningkatkan keupayaan praktikal para peserta. Universiti yang mengambil bahagian dalam program latihan bakat termasuk Universiti Mingzhi, Universiti Sungkyunkwan, Universiti Inha, Universiti Chungnam, Universiti Pendidikan Teknikal Korea, dan Universiti Teknologi Industri Korea. Perusahaan yang mengambil bahagian terutamanya perusahaan kecil dan sederhana dan perusahaan tulang belakang yang kurang sumber manusia, dan merancang untuk memperuntukkan profesional yang berkaitan untuk pekerjaan.

Kementerian Perindustrian berkata bahawa diharapkan rakyat yang terlatih dalam projek itu akan meningkatkan daya saing Korea dalam industri bahan, komponen dan peralatan semikonduktor, dan menyokong pertumbuhan keseluruhan rantaian nilai industri semikonduktor untuk masa yang lama, dan mengatakan bahawa ia akan terus mengamalkan pengangkutan semikonduktor dan industri lain pada masa akan datang. Keupayaan profesional.