Rumah > Berita > Reuters: Intel mengulangi bahawa kekurangan bekalan cip mungkin bertahan selama beberapa tahun

Reuters: Intel mengulangi bahawa kekurangan bekalan cip mungkin bertahan selama beberapa tahun

Ketua Pegawai Eksekutif Intel, Pat Gelsinger berkata pada hari Isnin tempatan bahawa masalah kekurangan semikonduktor global mungkin mengambil masa beberapa tahun untuk diselesaikan. Masalah ini telah membawa kepada penutupan beberapa barisan pengeluaran automotif dan kawasan lain termasuk elektronik pengguna juga terjejas.


Reuters melaporkan bahawa Gelsinger menyatakan pada persidangan dalam talian di komputer antarabangsa menunjukkan bahawa trend belajar dan bekerja di rumah semasa wabak itu telah menyebabkan pertumbuhan yang meletup dalam permintaan semikonduktor dan telah memberi tekanan yang luar biasa terhadap rantaian bekalan global.

"Walaupun industri telah mengambil langkah untuk menangani kekangan baru-baru ini, ekosistem mungkin masih mengambil masa beberapa tahun untuk menyelesaikan masalah kapasiti penemuan, substrat dan kekurangan komponen." Gelsinger berkata.

Di samping itu, Gelsinger berkata Intel merancang untuk mengembangkan perniagaannya ke kawasan lain di Amerika Syarikat dan Eropah untuk memastikan kelestarian dan keselamatan rantaian bekalan semikonduktor global. "

Dilaporkan bahawa Gelsinger berkata dalam temu bual dengan The Washington Post pada pertengahan April bahawa kekurangan cip akan mengambil "beberapa tahun" untuk memudahkan. Intel merancang untuk mula menghasilkan cip dalam tempoh 6 hingga 9 bulan untuk menyelesaikan kekurangan cip di kilang-kilang auto AS. masalah.

Syarikat yang diumumkan pada Mac tahun ini bahawa ia akan melabur 20 bilion Dolar A.S. untuk membina dua jenama baru di Arizona, Amerika Syarikat. Ia juga akan menubuhkan "jabatan perkhidmatan faundri" khas untuk mengeluarkan cip untuk syarikat semikonduktor luar.