Rumah > Berita > Ketua Pegawai Eksekutif Micron: Pasaran China menyumbang satu pertiga daripada jualan semikonduktor dunia tahun lepas

Ketua Pegawai Eksekutif Micron: Pasaran China menyumbang satu pertiga daripada jualan semikonduktor dunia tahun lepas

Pada 3 September, Persidangan Keusahawanan IC Global ke-2 dan Ekspo Semikonduktor China ke-17 dibuka dengan penuh kemasyhuran. Pengerusi Persatuan Industri Semikonduktor Amerika dan presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Micron Technology, Sanjay Mehrotra, menyatakan dalam ucapan pembukaannya bahawa dalam 20 tahun yang lalu Di dunia, perniagaan jualan semikonduktor global telah berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun hampir 7%.

Sanjay menegaskan bahawa dengan terobosan berterusan dalam teknologi pengkomputeran dalam bidang telefon pintar, PC dan aplikasi pengkomputeran awan, cara orang menggunakan maklumat dalam pengeluaran dan hidup sangat dioptimumkan. Khususnya dalam bidang penjagaan kesihatan, teknologi pengangkutan dan akses data, teknologi semikonduktor memainkan nilai yang tidak dapat ditukar dan menduduki bahagian yang semakin meningkat dalam rantaian industri, menjadi salah satu sektor utama ekonomi dunia.

Sanjay berkata terima kasih kepada prestasi pengkomputeran lanjutan, kelajuan sambungan yang lebih cepat dan analisis data masa nyata yang diperlukan untuk aplikasi baru, prospek jangka panjang industri semikonduktor global cerah dan industri akan terus berkembang. Dalam 20 tahun yang lalu, perniagaan jualan semikonduktor global telah berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun hampir 7%, mencecah $ 469 bilion tahun lepas. China kini merupakan pasaran semikonduktor yang besar, menyumbang satu pertiga daripada jualan semikonduktor pada tahun 2018.