Rumah > Berita > Skrin lipat idea baru, media asing menunjukkan prototaip skrin lipat tiga lapisan TCL

Skrin lipat idea baru, media asing menunjukkan prototaip skrin lipat tiga lapisan TCL

Baru-baru ini, laman web media Amerika Syarikat CNET menunjukkan telefon bimbit tiga kali lipat TCL. Prototaip telefon bimbit ini adalah kira-kira saiz yang sama seperti tablet.Mesin lipat ini seperti keadaan di mana tiga telefon bimbit dilipat bersama. Apabila ia dibuka sepenuhnya, ia adalah kira-kira 10 inci. Ia adalah saiz iPad. Telefon bimbit tiga kali ganda ini akan menggunakan engselnya yang dinamakan "Dragonhinge" dan melipatnya. Peranti tebal, sisinya kelihatan seperti huruf "Z" atau "S", dan paparan atas akan bertindak sebagai skrin luaran. Telefon ini mempunyai empat kamera belakang, kamera hadapan dan port USB-C.

Li Xuanhong, pengurus besar Pusat Produk Komunikasi Global TCL, pernah berkata bahawa apabila teknologi liputan AMOLED kunci matang dan cukup tahan lama, telefon bimbit skrin lipat akan dipopularkan dengan pantas, dan spesifikasi asasnya adalah 5G. Lipat skrin telefon mudah alih beberapa teknologi utama untuk mengatasi mata:

"(1) Skrin dilipat lebih daripada 200,000 kali, iaitu pembukaan dan penutupan purata 300 kali sehari, dan ia digunakan selama dua tahun.

(2) Skrin lipat dalaman sesuai dan kadar kerja / faedah perhimpunan, dan masalah sesaran skrin pada waktu pembukaan dan penutupan mesti dipertimbangkan.

(3) Di dalam skrin lipat kepala kamera menumbuk masalah.

(4) Bahagian dalam skrin lipatan dimeteraikan di sekitar jalur pelindung.

(5) Skrin lipatan hanya boleh menjadi penampilan plastik, dan teknologi kaca lipat belum matang. "

Oleh kerana telefon bimbit tiga kali lipat TCL berada di peringkat prototaip, spesifikasi semasa, harga, dan masa jualan tidak jelas. Walaupun ini hanya prototaip, ia tidak semestinya pengeluaran besar-besaran, tetapi sekurang-kurangnya ia memberikan idea baru untuk skrin lipat.