Rumah > Berita > Dengan menggunakan harga rendah dan TSMC, AMD mempercepatkan untuk mengejar Intel

Dengan menggunakan harga rendah dan TSMC, AMD mempercepatkan untuk mengejar Intel

Menurut laporan media asing, walaupun pembuat cip AMD kecil, ia diiringi kemuliaannya, kuantiti pendapatan terbaru mencecah paras tertinggi baru sejak tahun 2005. Ia seiring dengan Intel.

Di dunia perniagaan, orang sering menggunakan David Goliath gergasi untuk membandingkan syarikat-syarikat kecil yang melawan gergasi. Ia sesuai untuk digunakan di AMD. Pada 29 Oktober, pembuat cip AS mengumumkan keputusan suku ketiga. CEOnya, Lisa Su, berkata beliau sangat berpuas hati dengan pendapatannya. Hasilnya, pendapatan AMD pada suku tahun ini mencecah $ 1.8 bilion, yang mencatatkan rekod tinggi sejak 2005. AMD mengunjurkan bahawa data pendapatan suku tahun akan datang juga memuaskan, dengan pendapatan sebanyak 48% dari tempoh yang sama tahun lalu kepada $ 2.1 bilion. Sejak tahun 2015, harga saham syarikat telah melonjak 15 kali.

Walaupun saiznya yang kecil, kepentingan AMD di dunia cip tidak boleh dipandang remeh. Dalam dua bidang penting dalam industri semikonduktor, hanya ia boleh bersaing dengan dua gergasi pada masa yang sama. CPUnya - cip tujuan umum yang merupakan inti dari komputer riba moden, desktop dan pusat data - bersaing dengan produk Intel. Intel adalah pembuat cip kedua terbesar di dunia, dengan hasil sebanyak $ 71 bilion pada 2018. GPU AMD (pemproses grafik) - menyediakan grafik 3D untuk permainan video dan semakin memberikan kuasa pengkomputeran untuk algoritma pembelajaran mesin yang semakin popular - bertanding dengan Nvidia, yang tahun lepas pendapatan mencapai $ 11.7 bilion Hampir dua kali lebih banyak daripada AMD.

Prestasi AMD yang menarik perhatiannya terutama dari persaingan dengan Intel. Intel hampir memonopoli pasaran CPU, dan keadaan ini telah berubah dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Penganalisis di firma penyelidikan pasaran Mercury Research menganggarkan pangsa pasaran cip Intel dalam pasaran desktop dan notebook mencapai 92.4% pada tahun 2015, dan bahagian pasaran cip pelayan yang lebih menguntungkan mencapai 99.2%. Data terkini menunjukkan bahawa bahagian pasaran dan notebook notebook AMD adalah 14.7%. Di pasaran cip pelayan, bahagiannya hanya 3.1%, tetapi ia telah meningkat empat kali berbanding dua tahun lalu.

Terdapat dua faktor yang dapat menerangkan pemulihan AMD. Satu perkara ialah peningkatan produk. Pada tahun 2012, syarikat itu memulihkan semula pereka cip yang dihormati Jim Keller. Keller bekerja untuk Apple. Untuk masa yang lama, AMD telah menggunakan strategi harga rendah dalam persaingan pasaran - cipnya lebih lambat daripada Intel, tetapi lebih murah. Cawan "Zen" Keller yang dikeluarkan pada tahun 2017 masih sangat murah. Tetapi mereka hanya seperti cip Intel, dan lebih baik: sebagai contoh, cip pelayan high-end AMD lebih cepat pada banyak tugas daripada Intel, dan separuh harga Intel. Cip Zen telah memenangi beberapa kontrak dengan syarikat-syarikat seperti Microsoft, Sony (untuk konsol permainan baru), Google (untuk pusat data) dan Cray (untuk superkomputer).

Faktor kedua ialah ketika AMD sedang memperbaiki produknya, Intel semakin goyah. Intel menghasilkan cip sendiri. Proses pengeluaran terbarunya dan paling cemerlang sepatutnya membawa peningkatan prestasi yang tinggi, tetapi ia telah ditangguhkan selama beberapa tahun, menjadikannya perlu bagi syarikat untuk mengkaji semula reka bentuk yang sedia ada. AMD mengutip sebahagian besar operasi pembuatannya ke TSMC, yang kini sedang mengejar teknologi proses Intel.

Bolehkah momentum baik AMD berterusan? Intel mengakhiri keadaan persaingan yang sama pada awal abad ini dan pada pertengahan dekad pertama abad ini. Kini AMD sekali lagi cuba melancarkan impak. Syarikat itu merancang untuk memperkenalkan proses pembuatan baru yang maju pada tahun 2021. Rancangan untuk terlibat dalam GPU juga dijangka membuat AMD membuat kemajuan yang ketara di kawasan lain.

Pada masa ini, pemulihan AMD adalah berita baik untuk pengguna, jabatan IT, syarikat pengkomputeran awan dan sesiapa yang menggunakan perisian. Sama seperti semua ahli monopoli yang cuba memaksimumkan keuntungan, Intel mengenakan harga yang tinggi untuk produknya - kecuali produk serupa AMD melakukan pekerjaan yang baik. Sudah tentu, cip desktop terbaru Intel, yang akan dilancarkan pada bulan November, adalah yang paling murah dalam beberapa tahun.