Rumah > Berita > Di bawah peperangan pandemik dan perdagangan, semikonduktor Asia Tenggara mempunyai masa depan yang lebih baik?

Di bawah peperangan pandemik dan perdagangan, semikonduktor Asia Tenggara mempunyai masa depan yang lebih baik?

Sejak Malaysia mengenakan sekatan di seluruh negara pada 1 Jun, Asia Tenggara yang mulia sekali lagi telah ditangkap di pusaran air wabak itu. Dikira mengikut dasar per kapita, kadar harian harian Malaysia telah melepasi India, dan jumlah kes mahkota baru di Thailand, Vietnam dan negara-negara lain lebih daripada dua kali ganda pada bulan lalu. Asia Tenggara, sebagai pusat pengeluaran semikonduktor utama, tidak seperti yang terkenal sebagai Asia Timur, tetapi sebenarnya adalah pautan yang sangat penting dalam rantaian industri. Terhadap latar belakang epidemik berulang dan perang perdagangan pemanasan, jenis masa depan Asia Tenggara akan dihadapi dari segi semikonduktor.

Kekuatan Asia Tenggara tidak boleh dipandang rendah


Pentadbiran Am Kastam mengeluarkan pengumuman pada bulan Julai 2020 bahawa negara saya mengimport 226.81 bilion yuan litar bersepadu dari ASEAN, peningkatan sebanyak 23.8%, menyumbang 24.2% daripada jumlah nilai import dari ASEAN, dan eksport litar bersepadu kepada ASEAN adalah 89.68 bilion yuan, peningkatan sebanyak 29.1%, menyumbang 7.8% daripada jumlah nilai eksport ASEAN. Asean termasuk Malaysia, Singapura, Thailand, Vietnam dan negara-negara lain dan sudah menjadi salah satu kawasan eksport yang paling penting dari semikonduktor di dunia.

Kesan terbesar terhadap rantaian industri semikonduktor global ialah Malaysia. Negara ini merupakan salah satu daripada pembungkusan semikonduktor yang paling penting di dunia, yang menyumbang 13% daripada pembungkusan dan pengujian dunia, dan ia juga merupakan salah satu daripada 7 pusat eksport semikonduktor terbesar di dunia.

Sebanyak 50 syarikat multinasional, termasuk Intel, AMD, NXP, ASE, Infineon, StMICROElectronics, RENESAS, Texas Instruments dan ASE, mempunyai perhimpunan dan ujian dan saluran pengeluaran wafer di Malaysia.

Pulau Pinang di Malaysia dikenali sebagai Lembah Silikon di Timur. Ia mempunyai ekosistem yang terdiri daripada lebih daripada 3,000 pembekal tempatan yang pelbagai, meliputi bidang termasuk automasi, pembangunan perisian, pemasangan, elektronik, kejuruteraan ketepatan dan pemprosesan logam, termasuk Intel, Broadcom, Micron, syarikat antarabangsa, termasuk Motorola, Dell, dan Pembekal iPhone Jabil , telah membina kilang pembuatan di sana.

Bahagian Malaysia dari pasaran pembuatan semikonduktor belakang global adalah setinggi 8%, di mana Pulau Pinang menyumbang 80%, menduduki kedudukan yang menguntungkan dalam pemasangan mikroelektronik global dan medan pembungkusan dan ujian.

Singapura adalah satu lagi kuasa kuasa semikonduktor di Asia Tenggara dan dikenali dengan dasar perindustrian yang murah hati. Menurut anggaran oleh Boston Consulting Group (BCG), jika kos mengendalikan kilang memori yang canggih di Amerika Syarikat selama 10 tahun ditetapkan pada 100, ia hanya akan menjadi 79 di Singapura. Sebab utama adalah perbezaan dasar keutamaan untuk pelaburan peralatan dan cukai korporat.

Dalam dekad pertama abad ke-21, bilangan syarikat berkaitan semikonduktor di Singapura telah melebihi 300, dari Amerika Utara, Eropah, Jepun dan kawasan lain, termasuk 40 syarikat reka bentuk IC, 14 silikon Fabs, dan 8 Fabs Khas. , 20 pembungkusan dan syarikat ujian, dan beberapa syarikat yang bertanggungjawab terhadap bahan substrat, peralatan pembuatan, fotomas dan industri lain.

Pada 18 Januari 2021, kerajaan Singapura mengeluarkan data yang menyatakan bahawa eksport pada tahun 2020 akan mencapai 172.4 bilion dolar Singapura, peningkatan sebanyak 4.3% berbanding tahun 2019. Dengan peningkatan dalam permintaan semikonduktor global, eksport komponen elektronik seperti litar bersepadu dan transistor Telah kuat, jadi nilai eksport keseluruhan telah mengekalkan momentum pertumbuhan di bawah wabak tersebut.

Berbanding dengan Singapura dan Malaysia, susun atur industri semikonduktor di Filipina tidak lengkap, memberi tumpuan kepada pengeluaran komponen elektronik, terutama MLCC. Pengeluar MLCC antarabangsa seperti Murata, Samsung Electro-Mechanics dan Taiyo Yuden mempunyai kilang-kilang di Manila, ibu kota Filipina. Akibatnya, Manila mendapat gelaran "MLCC Factory Gathering Place".

Thailand dan Filipina berada dalam keadaan yang sama. Mereka lebih kuat daripada pengeluaran cakera keras (termasuk pemacu cakera keras), dan kini merupakan pengeksport dan pengeluar cakera keras kedua terbesar di dunia. Pada tahun 2017, jumlah dagangan industri elektronik Thailand adalah kira-kira AS $ 71 bilion, yang mana pendapatan eksport adalah kira-kira AS $ 37 bilion.

Vietnam adalah bintang akhir semikonduktor Asia Tenggara. Satu laporan oleh TechnaVio, sebuah syarikat perunding penyelidikan teknologi global, meramalkan bahawa pasaran semikonduktor Vietnam akan berkembang hampir 19% kepada AS $ 6.16 bilion dari 2020 hingga 2024. Vietnam mempunyai populasi 90 juta dan komposisi penduduknya sangat muda, iaitu Penting untuk pembangunan semua industri, jadi ia mempunyai potensi yang besar.

Pada tahun 2013, industri teknologi semikonduktor Vietnam menarik perhatian kerajaan Vietnam dan dimasukkan ke dalam sembilan katalog produk utama negara pada masa itu. Pada tahun itu, untuk mencapai matlamat untuk mencapai perolehan tahunan purata sebanyak 2 bilion dolar AS, sebagai tambahan kepada sokongan kerajaan, perusahaan Vietnam yang relevan dan kolej juga memperkuat latihan bakat pembangunan teknikal, meningkatkan kilang litar bersepadu, dan memberi tumpuan kepada Mengintegrasikan industri teknologi semikonduktor dengan mengintegrasikan strategi pembangunan negara.

Pada masa ini, Intel, Samsung dan Jabil telah beroperasi di Taman Hi-Tech Saigon di Ho Chi Minh City selama bertahun-tahun. Pada masa kini, banyak syarikat asing memilih untuk melabur di wilayah sekitar Ho Chi Minh City: Dong Nai, Binh Duong, Tay Ninh, Hanoi dan tempat-tempat lain.

Oleh kerana kedudukan khas Asia Tenggara dalam industri semikonduktor dan penggantungan wabak pada tahun 2020, industri memberi perhatian khusus kepada keadaan semasa.

Dihubungkan dengan China

Asia Tenggara juga merupakan benefisiari pemindahan industri semikonduktor. Singapura dan Malaysia mula menjalankan beberapa industri semikonduktor termasuk cip dari Jepun dan Korea Selatan pada tahun 1990-an. Melalui 30 tahun pembangunan, semikonduktor telah menjadi industri tonggak kedua-dua negara. Filipina, Thailand, dan Vietnam juga melihat prospek yang hebat, dengan harapan dapat menarik lebih banyak syarikat antarabangsa dengan buruh yang rendah dan kos tanah.

Semikonduktor di Asia Tenggara dan China mempunyai hubungan yang sangat dekat. Seperti yang dinyatakan di atas, perdagangan semikonduktor antara negara-negara China dan Asia Tenggara telah menjadi bahagian yang paling penting dalam perdagangan dua hala. Menurut statistik, import China dari ASEAN meningkat sebanyak 24% tahun ke tahun, dan eksportnya ke ASEAN meningkat sebanyak 29% tahun ke tahun (semua diselesaikan di RMB). Semikonduktor sahaja mendorong kadar pertumbuhan perdagangan China dengan ASEAN sebanyak 3.2 mata peratusan.

Kecuali negara-negara tradisional seperti Malaysia dan Singapura, perdagangan semikonduktor antara negara-negara pasaran China dan pasaran baru muncul juga berkembang.

Menurut statistik dari Dewan Perniagaan China untuk Import dan Eksport Jentera dan Produk Elektronik, sejak Ogos 2016, eksport litar bersepadu negara saya ke Vietnam telah meningkat dengan ketara. Sehingga Mei 2020, import bulanan Vietnam produk litar bersepadu dari China telah meningkat dari AS $ 100 juta pada bulan Ogos 2016 kepada hampir AS $ 1.2 bilion hari ini, dengan kadar pertumbuhan bulanan purata lebih daripada 30%.

Sebaliknya, negara-negara yang baru muncul seperti Vietnam juga tidak dapat dipisahkan dari China jika mereka mahu mengembangkan industri semikonduktor mereka sendiri. Technavio telah meramalkan bahawa pasaran semikonduktor Vietnam akan meningkat sebanyak USD 6.16 bilion (bersamaan dengan RMB 42.3 bilion) pada tahun 2020-2024. Menurut analisis dalam industri industri, gergasi semikonduktor antarabangsa yang ingin membuka nilai pasaran Vietnam yang Vietnam dekat dengan China, negara pembuatan perindustrian terbesar di dunia, dan boleh mendapatkan bekalan peralatan utama yang stabil.

Whirlpool dan masa depan


Lagipun, kesan epidemik adalah sementara. Faktor-faktor yang mempengaruhi pembangunan semikonduktor di Asia Tenggara adalah perang perdagangan dalam jangka pendek, dan ia akan dikaitkan dengan dirinya dalam jangka panjang.

Dengan pecahnya Perang Perdagangan, banyak pengeluar Amerika dan Eropah telah memindahkan operasi pembuatan dan pembelian mereka dari China ke Asia Tenggara. Selepas peningkatan perang perdagangan Sino-AS, syarikat-syarikat ini dapat terus mengeksport ke Amerika Syarikat, dan sebagai hasilnya, eksport dari negara-negara Asia Tenggara ke Amerika Syarikat berkembang pesat.

Pada masa yang sama, modal asing juga mula memihak kepada Asia Tenggara kerana perang perdagangan. Ambil Malaysia sebagai contoh. Pelaburan langsung asingnya pada separuh pertama tahun 2020 telah meningkat sebanyak 11 kali berbanding dengan masa lalu, mencapai AS $ 2 bilion, yang lebih tinggi daripada jumlah pelaburan yang diterima pada mana-mana tahun di masa lalu.

Walau bagaimanapun, bolehkah gelombang dividen ini menyokong masa depan semikonduktor Asia Tenggara?

Negara-negara Asia Tenggara semua berharap untuk membangunkan ekologi semikonduktor mereka sendiri dan akhirnya menyingkirkan status kilang pemprosesan.

Di Malaysia, banyak syarikat semikonduktor tempatan dan syarikat berkaitan semikonduktor, terutamanya syarikat tersenarai awam, kebanyakannya terlibat dalam pertengahan dan rendah rantaian industri semikonduktor, yang menyediakan perkhidmatan untuk pengeluar semikonduktor asing, pemilik jenama, pemaju IC dan pengeluar.

Dari 2018 hingga 2022, kadar pertumbuhan pendapatan tahunan purata sektor elektronik tempatan dijangka mencapai 9.6%. "Sama ada EMS, OSAT, atau R & D dan reka bentuk produk elektronik, syarikat Malaysia telah berjaya menyatukan kedudukan mereka dalam rantaian bekalan global." Pemerhati asing memberikan penilaian ini.

Kerajaan Malaysia juga merancang untuk menyediakan insentif cukai untuk mempromosikan industri semikonduktor bernilai tinggi bernilai negara.

Di Singapura, kerajaan telah menyesuaikan strateginya dan melancarkan program insentif berbilang bilion-dolar untuk menarik pelaburan asing, sementara bersungguh-sungguh membangunkan pembuatan pintar, termasuk teknologi automasi baru dan Internet of Things.

Majlis Ekonomi Masa Depan Singapura menganggap pembuatan ketepatan sebagai pemacu pertumbuhan utama untuk Singapura. Dengan sokongan "Rancangan Penyelidikan, Inovasi dan Perusahaan 2020", kerajaan Singapura memperuntukkan S $ 3.2 bilion untuk melabur dalam kejuruteraan pembuatan ketepatan.

Vietnam juga mempercepatkan pembangunan industri semikonduktor tempatannya. Menurut laporan media tempatan, taman perindustrian dan berteknologi tinggi Vietnam di Hanoi, Ho Chi Minh, Hong Kong, Thai Nguyen, Bac Ninh dan Bac Giang akan memainkan peranan penting dalam pembangunan industri IC negara dan telah menarik pelaburan dari syarikat asing.

Walau bagaimanapun, industri masih mempunyai keraguan tentang masa depan semikonduktor Asia Tenggara. Penganalisis industri kanan Zheng Yue percaya bahawa walaupun ada decoupling antara China dan Amerika Syarikat pada masa akan datang, semikonduktor di Asia Tenggara tidak akan mengalami terlalu banyak perubahan.

"Perkara yang paling penting adalah kekurangan bakat," kata Zheng Yue, "Latihan Bakat Semikonduktor adalah projek yang sistematik. Negara-negara Asia Tenggara (kecuali beberapa negara) tidak mempunyai asas di kawasan ini, dan pada masa ini tidak ada yang sama rancangan. "

Era buruh murah sebagai faktor yang kompetitif sedang berlalu.Seorang pakar domestik pernah menegaskan bahawa "pendidikan, latihan, dan infrastruktur merupakan faktor daya saing masa depan."

"Di samping itu, pembangunan semikonduktor juga perlu melihat projek-projek yang paling sesuai untuk keadaan mereka sendiri, tetapi sudah ada negara-negara terkemuka di setiap bidang, dan ia akan menjadi sangat sukar bagi negara-negara Asia Tenggara yang ingin mengejar."Zheng Yue menekankan.

Dalam rantaian industri semikonduktor global, setiap negara atau rantau mempunyai kedudukan yang paling sesuai, yang juga merupakan keadaan yang dibentuk selepas bertahun-tahun permainan.Bagi negara-negara Asia Tenggara yang ingin memainkan peranan yang lebih penting, jalan ke depan tidak akan lancar.