Rumah > Berita > Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan Tripartite Cerita Keselamatan Negara akan membincangkan keselamatan rantaian bekalan semikonduktor

Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan Tripartite Cerita Keselamatan Negara akan membincangkan keselamatan rantaian bekalan semikonduktor

Menurut Juheng.com, pegawai kanan dari ketiga-tiga pihak Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan akan mengadakan perbincangan pada hari Sabtu. Pegawai White House berkata pada sidang akhbar bahawa ketiga-tiga pihak akan membincangkan kekurangan cip semikonduktor.

A.S. Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan akan mengadakan pertemuan tiga pihak di Maryland pada hari Sabtu dengan Setiausaha Agung Sekretariat Keselamatan Negara Jepun Shigeru Kitamura dan ketua Pejabat Keselamatan Negara Korea Selatan Xu Xun. Ini akan menjadi ceramah keselamatan negara peringkat tinggi yang pertama yang diadakan sejak Presiden AS Biden mengambil jawatan.

Laporan itu menunjukkan bahawa, sebagai tambahan kepada topik yang berkaitan, perbincangan tripartit antara Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan dijangka melibatkan kekurangan cip global. Sesetengah pegawai menegaskan bahawa "Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan menguasai kunci kepada teknologi pembuatan semikonduktor, jadi kami akan memastikan keselamatan rantaian bekalan sensitif ini."


Sebaliknya, Setiausaha Akhbar White House Jen Psaki berkata pada hari Khamis bahawa Sullivan akan mengadakan pertemuan dengan Brain Deach, pengarah Majlis Ekonomi Negara White House, untuk mengadakan pengeluar cip dan pembuat kereta Amerika untuk membincangkan isu-isu rantaian bekalan. Ia dijadualkan diadakan pada 12 April.