Rumah > Berita > TowerJazz mengambil alih Chengdu GlobalFoundries, memperluaskan kapasiti Pengeluaran RF SOI untuk memenuhi 5G

TowerJazz mengambil alih Chengdu GlobalFoundries, memperluaskan kapasiti Pengeluaran RF SOI untuk memenuhi 5G

Selepas lebih daripada satu tahun penutupan, projek pangkalan wafel GlobalFoundries (Chengdu) 12-inci yang meliputi lebih daripada 1,000 ekar akhirnya menyaksikan harapan kembali bekerja.

Walau bagaimanapun, projek ini mudah diubah. Baru-baru ini, beberapa orang yang biasa dengan perkara yang didedahkan kepada Ji Wei. "Syarikat penemuan Israel TowerJazz akan memperoleh kilang Chengdu GlobalFoundries.

GlobalFoundries menarik diri daripada kerjasama dengan kerajaan Chengdu. "Salah seorang pelanggan domestik TowerJazz mendedahkan bahawa" TowerJazz akan memperluaskan proses SOI RF 12-inci di Chengdu, dan kapasiti RF SOI sebelumnya telah ketat. ""

TowerJazz dibentuk pada tahun 2008 oleh penggabungan Menara Semikonduktor Israel dan Teknologi Jazz di Amerika Syarikat. Ia adalah wafer khusus wafer khusus di dunia. Perlu dinyatakan bahawa kerjasama Jazz dengan syarikat-syarikat China dapat dikesan kembali ke tahun 2003. Pada masa itu, Jazz, menduduki tempat ketujuh dalam industri pengecoran global, dan Huahong NEC domestik mencapai kerjasama untuk menyediakan proses 0.13 mikron dan RF. , tekanan tinggi dan teknologi khas lain.

Sebelum ini, TowerJazz mengumumkan pada Ogos 2017 bahawa ia akan bekerjasama dengan Kerajaan Perbandaran Nanjing melalui pelesenan teknologi untuk membina barisan pengeluaran 8 inci dengan kapasiti pengeluaran bulanan yang dirancang sebanyak 40,000 wafer, di mana kira-kira 50% kapasiti digunakan untuk menjalankan pesanan untuk TowerJazz. Tetapi kemudian, TowerJazz tidak mengumumkan kemajuan projek.

TowerJazz mempunyai tujuh fabrik di Israel, Amerika Syarikat, dan Jepun. "Produk yang paling penting ialah produk RF dalam telefon bimbit, dengan kapasiti bulanan kira-kira 40,000 wafer. Ada juga beberapa produk yang baik seperti germanium voltan tinggi dan silikon. Syarikat utama seperti Panasonic, Infineon dan Broadcom sangat bekerjasama." Banyak orang dalam industri berkata, "Barisan pengeluaran TowerJazz di Amerika Syarikat telah penuh. Selepas pengambilalihan kilang Matsushita dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia telah merosot sedikit, namun ia masih mempunyai kapasiti yang tidak mencukupi."

Menurut ramalan sebelumnya Tower Jazz, dalam beberapa tahun akan datang, produk RF syarikat akan meningkat sebanyak 150% -200% disebabkan oleh wabak 5G, dan hasil syarikat akan meningkat dari $ 1.3 bilion pada 2018 kepada lebih daripada $ 3.4 bilion. Oleh sebab itu, TowerJazz perlu mengembangkan kapasiti pengeluaran dengan cepat, dan China dengan pasaran 5G terbesar adalah kawasan pelaburan yang ideal untuk TowerJazz.

Walau bagaimanapun, China bukanlah pasaran utama TowerJazz, dan pendapatan TowerJazz adalah 86% dari AS dan Jepun. Pada masa ini, pelanggan domestik terbesarnya ialah Zhuo Shengwei, Zhuo Sheng Micro Finance melaporkan bahawa pada 2016, 2017, 2018, Zhuo Sheng mikro untuk pembelian TowerJazz wafer 60.25 juta, 101 juta, 104 juta yuan. Dengan kedatangan 5G, pendapatan TowerJazz dari China akan berkembang pesat.

Malah, sebagai tambahan kepada Chengdu dan Nanjing, TowerJazz juga berunding dengan kerajaan Hefei. "Sangat mungkin kerajaan Chengdu, yang tidak sabar untuk mendapatkan pengambilalihan, telah memberikan lebih banyak keadaan yang baik," kata seorang yang biasa dengan perkara itu. "Kilang di Chengdu telah dibina dan peralatan di kilang sangat kecil. Bagi TowerJazz, pengambilalihan ini tidak memerlukan terlalu banyak wang. "Sebelumnya, kerajaan Chengdu melabur 1.2 bilion dolar A.S. untuk menyelesaikan pembinaan loji dan projek sampingannya. Walau bagaimanapun, GlobalFoundries tidak memperkenalkan peralatan ke dalam tumbuhan seperti yang asalnya dipersetujui. Hanya satu set sistem AMHS yang dibeli dari Jepun digunakan di seluruh kilang. 1.2 bilion yuan dan sebahagian besarnya disubsidi oleh kerajaan Chengdu.

Pada masa ini, walaupun kedua-dua pihak tidak mengumumkan butir-butir kontrak dan jumlah kontrak, dalam konteks kegembiraan kerajaan Chengdu untuk mencari rakan kongsi, TowerJazz, yang mempunyai aliran tunai sebanyak 300 juta dolar AS, tidak mempunyai banyak beban kewangan.

"Bagi kerajaan Chengdu, ini adalah rahmat kepada orang yang malang, dan mungkin juga menjadi berkah penyamaran." Ramai pakar industri RF berkata, "Projek ini mempunyai faedah besar untuk industri RF domestik walaupun walaupun terdapat faundri domestik juga mempunyai RF SOI tetapi tidak memberi perhatian kepadanya, sekarang setelah TowerJazz bangkit, anda tidak perlu bimbang tentang produktiviti, dan komunikasi teknologi produk adalah lebih mudah. ​​China memerlukan fabrikasi RF SOI untuk mempromosikan industri RF keseluruhan. "