Rumah > Berita > Kerugian bersih Toshiba pada suku terakhir adalah 140.2 bilion yen.

Kerugian bersih Toshiba pada suku terakhir adalah 140.2 bilion yen.

Syarikat-syarikat Jepun baru-baru ini mengeluarkan keputusan kewangan suku tahunan Q1 mereka untuk tahun fiskal yang berakhir pada 20 Jun, dengan jumlah pendapatan sebanyak 812.3 bilion yen, turun 3.5%, dan keuntungan operasi sebanyak 7.8 bilion yen, 11 kali pada tempoh yang sama tahun lepas, tetapi kerugian bersih 140.2 bilion hari. Yuan, keuntungan bersih bagi tempoh yang sama tahun lepas adalah 1.016 trilion yen.

Pada suku terakhir, pendapatan bahagian elektronik dan simpanan Toshiba ialah 197 bilion yen, turun 13% tahun ke tahun, keuntungan operasi adalah 1.2 bilion yen, berbanding dengan 4.4 bilion yen dalam tempoh yang sama tahun lepas, terutamanya disebabkan oleh penurunan dalam Memori flash NAND. Sebabnya ialah pada bulan Jun, lima kilat NAND Toshiba di Yokkaichi, Jepun, mengalami gangguan kuasa.

Walaupun pemadaman kuasa hanya 13 minit yang singkat, kedua-dua kilang telah ditutup selama 5 hari, dan tiga kilang lain telah ditutup selama lebih daripada sebulan. Pada mesyuarat pendapatan ini, Toshiba mengesahkan bahawa semua kilang telah meneruskan operasi.

Menurut Toshiba, gangguan kuasa menyebabkan kehilangan 34.4 bilion yen, atau kira-kira 2.3 bilion yuan atau 320 juta. Sebelum Toshiba, pasangan memori flash mereka Western Digital juga mengatakan bahawa kemalangan jalan raya menyebabkan kehilangan 3.15 hingga 339 juta dolar AS, yang menjejaskan kapasiti kilat sehingga 6EB, bersamaan dengan 12 juta 500GB kapasiti cakera keras SSD.

Toshiba berkata bahawa kerugian yang disebabkan oleh pemadaman pada bulan Jun akan terus menjejaskan prestasi pendapatan suku tahun Q2.

Kilang memori flash Toshiba dan Western Digital di Jepun menyumbang kira-kira 40% daripada kapasiti kedua-dua pihak. Penggantungan pengeluaran lebih daripada sebulan hampir menjejaskan 5% daripada bekalan memori flash global, menyebabkan harga tempat 128Gb ingatan kilat pada bulan Julai meningkat sebanyak 2%, tetapi dengan Toshiba dan Western Digital Kilang itu kembali beroperasi, dan keadaan lebihan bekalan dalam pasaran memori flash harus diteruskan, dan tidak ada kemungkinan kenaikan harga jangka panjang.