Rumah > Berita > Jumlah urus niaga adalah setinggi 20.8 bilion A.S. dolar! CVC bercadang untuk membeli toshiba dari pasaran

Jumlah urus niaga adalah setinggi 20.8 bilion A.S. dolar! CVC bercadang untuk membeli toshiba dari pasaran

Rakan kongsi CVC Capital, sebuah firma ekuiti persendirian global, bercadang untuk membeli Toshiba untuk lebih daripada $ 20 bilion dan menghilangkannya.


Kajian Nikkei Asia melaporkan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Toshiba dan Presiden Nobuaki Kurumatani berkata bahawa eksekutif syarikat akan membincangkan cadangan CVC pada mesyuarat lembaga pada hari ini.

Dilaporkan bahawa tawaran yang dipertimbangkan oleh CVC adalah premium 30% kepada harga saham semasa Toshiba. Berdasarkan harga penutup Selasa, nilai transaksi akan hampir 2.3 trilion yen ($ 20.8 bilion). Di samping itu, CVC juga sedang mempertimbangkan untuk merekrut pelabur lain untuk mengambil bahagian dalam pengambilalihan.

Toshiba menyatakan dalam satu kenyataan pada hari Rabu bahawa syarikat itu menerima cadangan awal pada hari Selasa dan akan "meminta CVC untuk penjelasan lanjut dan pertimbangan yang serius."

Sejak beberapa tahun yang lalu, Toshiba telah mengalami skandal dan mengalami kerugian besar, dan pelabur perlindungan hak terus menggalakkan pembaharuan. Sekiranya ia memutuskan untuk mengabaikan, Toshiba akan menjadi salah satu daripada beberapa contoh sektor korporat Jepun yang keluar dari pasaran awam untuk mengelakkan penelitian pemegang saham.

Menurut laporan itu, CVC akan membincangkan istilah yang relevan dengan pasukan pengurusan Toshiba, yang akan mempertimbangkan sama ada cadangan itu akan memberi manfaat kepada para pemegang sahamnya sebelum membuat keputusan. Kurumatani adalah CEO pertama yang diupah dari luar dalam 53 tahun. Beliau telah berkhidmat sebagai Naib Presiden Sumitomo Mitsui Financial Group dan Presiden CVC Japan.

Sekiranya ia boleh mendapatkan kelulusan pengawalseliaan, CVC merancang untuk memulakan tawaran pengambilalihan. Menurut undang-undang yang dilaksanakan tahun lepas, Kementerian Kewangan perlu mengkaji semula transaksi terlebih dahulu. Undang-undang mengenakan penelitian yang lebih ketat terhadap pelaburan asing dalam syarikat-syarikat yang sensitif seperti teknologi nuklear. Sekiranya urus niaga berjaya, kesakitan yang besar bahawa gergasi korporat Jepun telah berpengalaman di hadapan orang ramai akan berakhir.