Rumah > Berita > Penjualan proses 40nm TSMC adalah tujuh kali ganda daripada tiga lagi!

Penjualan proses 40nm TSMC adalah tujuh kali ganda daripada tiga lagi!

Pada 26 September, IC Insights melancarkan laporan terkini, menunjukkan bahawa permintaan TJC 7nm pertumbuhan dan bekalan yang ketat, jadi ini wafer pengilangan wafer yang benar-benar mengeluarkan ledakan jualan pada separuh kedua 2019.

IC Insights mengatakan bahawa pelaburan penting TSMC dalam teknologi fabrikasi wafer canggih akan membawa pulangan yang ketara. Carta di bawah menunjukkan prospek terkini untuk jualan TSMC pada tahun 2019.Seperti yang ditunjukkan dalam carta, menurut IC Insights, jualan tahunan semasa TSMC tidak berubah pada tahun 2018, namun jualan pada separuh kedua tahun ini dijangka meningkat 32% berbanding separuh pertama tahun ini, sementara pertumbuhan kadar keseluruhan industri IC hanya 10%. . Tidak ada keraguan bahawa pemproses permohonan 7nm yang dikuasakan oleh telefon pintar Apple dan telefon pintar baru Huawei memacu pertumbuhan jualan TSMC pada separuh kedua tahun ini.

Menurut laporan itu, jualan TSMC di bawah 40nm untuk keseluruhan tahun 2019 adalah tujuh kali jumlah jualan Greencore, UMC dan SMIC ($ 22.9 bilion berbanding $ 3.2 bilion), yang menunjukkan bahawa TSMC berada dalam kristal tulen. Kedudukan dominan dalam bidang pengecoran.

Difahamkan bahawa SMIC mula menghasilkan 28nm pada suku keempat tahun 2015, dan TSMC menghasilkan proses 28nm pada awal tahun 2011. Hari ini, SMIC mengumumkan bahawa ia akan menerima hasil yang bermakna daripada teknologi FinFET 14nm yang baru pada suku keempat ini. tahun dan memperkenalkan 12nm teknologi FinFET pada tahun 2020. Pada nod yang sama, ia masih tertinggal di belakang TSMC selama kira-kira tiga tahun.

IC Insights menyatakan bahawa dianggarkan 66% jualan TSMC tahun ini akan datang daripada proses di bawah 40nm, dan pendapatan sumbangan 7nm tahun ini dijangka mencapai 8.9 bilion dolar AS, mencatatkan 26% daripada jumlah jualan pada tahun 2019, perakaunan untuk jumlah 33% pendapatannya pada suku keempat (terima kasih kepada dua pelanggan utama Apple dan Huawei).Di samping itu, pelanggan TSMC telah mempercepatkan penggunaan teknologi proses canggih. IC Insights mengatakan bahawa pendapatan teknologi TSMC 40-45nm menyumbang lebih daripada 20% dalam 8 suku, proses 28nm juga menggunakan 5 suku, dan proses 7nm mengambil hanya 3 suku untuk menyumbang lebih daripada 20% hasil suku tahunan. .

Malah, sumbangan teknologi TSMC 20nm, 14nm dan 10nm menyumbang lebih daripada 20% daripada jumlah jualan dalam tiga suku. Yang menghairankan, syarikat itu menegaskan pertumbuhan teknologi 5nmnya, yang akan lebih cepat daripada proses 7nmnya. Menurut laporan sebelumnya dari rangkaian mikro, proses 5nm TSMC mempunyai lima pelanggan utama: Apple, Huawei, AMD, Xilinx dan Bitland.

Walau bagaimanapun, permintaan yang kukuh untuk nod maju dalam industri telah menyebabkan bekalan yang ketat dan masa pendahuluan lanjutan. AMD baru-baru ini mengumumkan bahawa pemproses Ryzen 9 3950X, yang dijadualkan akan dikeluarkan pada akhir bulan September, akan dilancarkan pada bulan November. Walaupun AMD tidak mendedahkan sebab produk baru "terlambat", 3950X menggunakan pengeluaran TSMC 7nm. Industri ini percaya bahawa ia perlu dimuatkan sepenuhnya dengan TSMC 7nm. Pembekalan kurang.

Pada separuh kedua tahun ini, TSMC bukan sahaja akan dimuat sepenuhnya dengan 7nm dan kapasiti 7nm generasi kedua, tetapi walaupun 16nm dan 12nm akan berkurangan. Wawasan IC, TSMC mempunyai rancangan untuk memperuntukkan lebih banyak dana untuk mengembangkan kapasiti proses maju.