Rumah > Berita > Raja perubahan? Amerika Syarikat memutuskan untuk menangguhkan lesen jualan AS untuk syarikat AS

Raja perubahan? Amerika Syarikat memutuskan untuk menangguhkan lesen jualan AS untuk syarikat AS

Pada 9 Ogos, menurut Bloomberg News, ketika China memutuskan untuk berhenti membeli produk pertanian Amerika Syarikat, kerajaan Amerika Syarikat memutuskan untuk menangguhkan permohonan untuk kebenaran memulakan perniagaan AS dan Huawei.

Semasa rundingan perdagangan Sino-AS, sebagai pergerakan mesra, kerajaan China telah berulang kali menggunakan transaksi satu kali untuk membeli produk pertanian AS. Yang paling baru-baru ini adalah pada akhir bulan Jun, apabila China bersetuju untuk membeli 544,000 tan kacang soya dari Amerika Syarikat, bernilai $ 200 juta.

Walau bagaimanapun, pada awal bulan ini, Presiden AS Trump mengumumkan bahawa Amerika Syarikat akan mula mengenakan tarif 10% ke baki 300 bilion dolar AS barangan dan produk dari China bermula pada 1 September. Oleh itu, China memutuskan untuk menghentikan pembelian Produk pertanian AS.

Bulan lalu, Setiausaha Perdagangan AS Wilbur Ross berkata bahawa Jabatan Perdagangan AS akan mengeluarkan lesen kepada pembekal AS Huawei tanpa menjejaskan keselamatan negara AS.

Tidak lama selepas itu, Trump mengadakan pertemuan dengan Ketua Pegawai Eksekutif Intel, Qualcomm, Google, Micron, Cisco, Broadcom dan Western Digital, dan bersetuju untuk meminta Kementerian Perdagangan meluluskan lesen menjual produk kepada Huawei. & quot; Tepat masa & quot; kebenaran.

Sehingga 24 Julai, Jabatan Perdagangan AS berkata ia telah menerima lebih daripada 50 aplikasi daripada 35 syarikat AS untuk lesen pelesenan kepada Huawei. & quot; Kami akan mengendalikannya dengan cepat dan kami dijangka membuat keputusan muktamad dalam beberapa minggu akan datang, & quot; Ross berkata.

Difahamkan bahawa Xilinx dan Micron dan syarikat AS lain menyatakan secara terbuka bahawa mereka telah memohon lesen untuk dihantar ke Huawei dan meminta Amerika Syarikat membenarkan mereka untuk meneruskan perniagaan dengan Huawei. Mereka percaya bahawa banyak produk mereka, Huawei, mudah dibeli dari pesaing luar negara yang lain, yang membuat larangan itu tidak efektif dan berbahaya kepada industri.

Sikap Amerika Syarikat ke arah Huawei telah berubah banyak kali. Selepas menyenaraikan Huawei pada entiti entiti, pada 21 Mei, pegawai AS memutuskan untuk melambatkan pengharaman terhadap Huawei selama 90 hari sehingga pertengahan Ogos, dengan alasan bahawa Huawei dan rakan niaganya memerlukan masa untuk menaik taraf perisian. Dan berurusan dengan beberapa kewajiban kontrak.

Mengenai G20, Trump telah berjanji untuk membolehkan syarikat AS terus menjual produk kepada Huawei. Walau bagaimanapun, Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat tidak lama lagi mengatakan bahawa perlu mengeluarkan lesen kepada pembekal AS Huawei tanpa menjejaskan keselamatan negara AS.