Rumah > Berita > Kerajaan Jepun menyeru pembekal global untuk membantu RENESAS

Kerajaan Jepun menyeru pembekal global untuk membantu RENESAS

Menurut Reuters, kerajaan Jepun telah memanggil pengeluar peralatan untuk membantu pembuat cip terbesar Renesas Electronics meneruskan pengeluaran. Ini adalah langkah baru-baru ini yang diambil oleh kerajaan Jepun untuk mengurangkan kekurangan semikonduktor. Kekurangan semikonduktor telah menjejaskan pengeluaran syarikat-syarikat automobil dan meletakkan tekanan pada pengeluar peralatan elektronik.

Sebuah kilang cip yang dimiliki oleh Renesas Electronics terkena api minggu lalu, dan mungkin mengambil masa beberapa bulan untuk menggantikan mesin yang rosak. Syarikat ini menduduki 30% daripada pasaran MCU automotif global.

Hyundai Motor, yang paling kurang terjejas oleh kekurangan cip, akan menghentikan pengeluaran dari April, dan Renesas Electronics adalah salah satu pembekal cip pembuat kereta Korea.

Orang yang berkaitan mendedahkan bahawa Hyundai Motor mempunyai cip yang cukup untuk menyokong pengeluaran modelnya, tetapi akan mengurangkan pengeluaran model seperti Sonata yang mempunyai jualan yang buruk.

Pegawai dari Kementerian Perdagangan Jepun memberitahu Reuters pada hari Rabu bahawa birokrat Jepun telah menghubungi syarikat domestik dan asing dan meminta mereka untuk menyediakan renesas dengan bahagian dan jentera.

Pegawai dari Kementerian Perdagangan Jepun juga menyatakan bahawa Jepun berharap untuk memastikan bahawa semikonduktor canggih boleh dihasilkan pada masa akan datang, dan berhasrat untuk membina garis ujian berhampiran Tokyo dengan bantuan TSMC. Syarikat itu merancang untuk membina kemudahan R & D di Tokyo.