Rumah > Berita > Media Taiwan: Kekurangan komponen frekuensi radio LTCC sangat serius

Media Taiwan: Kekurangan komponen frekuensi radio LTCC sangat serius

Industri baru-baru ini mendedahkan bahawa kekurangan komponen frekuensi radio LTCC (suhu rendah seramik) sangat serius di bawah trend pengembangan kilang perlahan dan peningkatan permintaan untuk telefon pintar 5G dan aplikasi Wi-Fi 6E.

Menurut laporan Digitimes, sumber industri mengatakan bahawa tempoh penghantaran komponen LTCC yang dihasilkan oleh Jingde Electronics (ACX) dan Huaxinke untuk pelanggan di Taiwan, China telah dilanjutkan dari 12 hingga 16 minggu hingga 18 hingga 20 minggu atau lebih lama, sementara untuk tanah besar Pelanggan China, disebabkan spesifikasi produk yang berbeza, akan dihantar dalam masa kira-kira 18-28 minggu.

Menurut laporan, kilang-kilang Jingde Electronics dan Huaxinke telah beroperasi dengan penuh kapasiti sejak separuh kedua tahun 2020. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh kapasiti pengeluaran terhad pembekal peralatan utama, masa penghantaran telah diperluaskan kepada lebih daripada 6 bulan, Yang akhirnya menyebabkan kebanyakan pembekal LTCC tidak dapat mengembangkan perkembangan yang pesat.Sumber itu juga menyatakan bahawa kenaikan harga logam seperti perak, tembaga, timah dan nikel yang diperlukan untuk penapis LTCC dan komponen lain terus mendorong pembekal untuk meningkatkan petikan mereka.

Dilaporkan bahawa harga logam di London Metal Exchange telah meningkat sebanyak 47-63% pada tahun lalu.

Menurut sumber, Huaxinke memimpin dalam menaikkan sebutharga LTCC pada akhir tahun 2020, dan melaraskan lagi petikan untuk produk dan pelanggan yang berbeza pada bulan Januari berdasarkan perubahan dalam kos bahan dan turun naik kadar pertukaran asing. Walau bagaimanapun, syarikat itu mempunyai pesanan yang cukup untuk membuatnya sibuk selama sekurang-kurangnya lima bulan.

Di samping itu, sumber itu juga mengatakan bahawa Jingde Electronics mendedahkan rancangan untuk meningkatkan harga beberapa produk yang diedarkan sebanyak 30-40% dari April untuk mengatasi kenaikan 63% dalam harga pes perak dan peningkatan kos buruh.

Dikatakan bahawa keterlihatan pesanan Syarikat akan berada di suku ketiga tahun 2021, dan dijangka mencapai pelan pengembangan kapasiti 40% pada masa itu.