Rumah > Berita > Kapasiti pengeluaran 5nm TSMC adalah kira-kira 30,000 keping, Q2 sehingga 45,000 keping dan pengeluaran besar-besaran

Kapasiti pengeluaran 5nm TSMC adalah kira-kira 30,000 keping, Q2 sehingga 45,000 keping dan pengeluaran besar-besaran

Ketua pengawas TSMC akan mengadakan persidangan pada ke-16. Pelaburan asing optimistik. Walaupun musim ini adalah musim luar biasa, diharapkan musim tidak lepas dari musim ini, didorong oleh permintaan daripada pelanggan utama seperti AMD, Huawei dan MediaTek. Dianggarkan bahawa musim pendapatan suku pertama akan dikurangkan kurang dari 5%.

Menurut tinjauan TSMC yang sebelum ini diumumkan pada suku keempat tahun 2019, pendapatan operasi antara AS $ 102.1 bilion hingga US $ 10.3 bilion, margin kasar operasi adalah 48-50%, dan margin operasi bersih adalah 37% -39%. Pemboleh ubah mungkin adalah kadar pertukaran antara dolar AS dan dolar Taiwan Baru. TSMC sebelum ini mengira dolar AS berbanding dolar Taiwan Baru pada 30.6 yuan, tetapi pada akhir tahun lepas, kadar pertukaran telah melihat "dua awalan", yang mungkin memberi kesan kepada keuntungan TSMC. Ia dijangka akan menjadi Fokus.

Pelaburan asing percaya bahawa disebabkan oleh pemulihan permintaan semikonduktor pada suku keempat tahun lepas, beban penuh di bawah 16 nanometer, kadar penggunaan kapasiti 12 inci adalah kurang daripada 90% kecuali 28 nanometer, dan yang lain lebih tinggi daripada 90%. Kadar penggunaan kapasiti 8 inci hampir 95%. Perolehan suku tahunan akan menjadi puncak tahun ini, menulis semula rekod baru.

Proses 7-nanometer TSMC merangkumi semua pelanggan lini pertama. Tiga pelanggan teratas ialah Apple, Huawei, dan Qualcomm. Industri ini percaya bahawa kerana hasil proses maju TSMC jauh lebih baik daripada pesaing, diharapkan selepas proses pengeluaran 5-nanometer massa, Huawei, Apple, dan lain-lain AP telefon bimbit akhir akan mengubah proses pembuatan menjadi 5 nanometer; orang dalam industri menunjukkan bahawa proses 5-nanometer TSMC menghasilkan peningkatan kemajuan yang lebih baik dari yang dijangkakan, dan 10,000 keping kapasiti pengeluaran sedang menjalani pengesahan dan penyelidikan dan pengembangan produk sebelumnya. Ia dijangka dibina pada suku pertama tahun ini. Kapasiti dipasang dianggarkan mencapai 30,000 keping, yang akan ditingkatkan kepada 45,000 keping pada suku kedua dan pengeluaran besar-besaran.