Rumah > Berita > TSMC bercadang untuk menggunakan semula air perindustrian untuk mengurangkan kekurangan air pembuatan cip

TSMC bercadang untuk menggunakan semula air perindustrian untuk mengurangkan kekurangan air pembuatan cip

Menurut kajian Nikkei Asia, sebagai tindak balas kepada kemarau sekali dalam 50 tahun di Taiwan, penemuan cip terbesar di dunia, TSMC, sedang membina sebuah kilang yang boleh merawat air perindustrian supaya air dapat digunakan semula untuk pembuatannya semikonduktor. Syarikat itu adalah sebahagian daripada usaha untuk menyelesaikan kekurangan air Taiwan yang serius.

TSMC menyatakan bahawa ini akan menjadi pusat rawatan air sisa industri yang pertama di dunia dan akan secara beransur-ansur meningkatkan kapasiti rawatan air sisa industri. Ia dijangka menghasilkan 67,000 tan air setiap hari menjelang tahun 2024. Air ini boleh digunakan untuk pembuatan cip dan akhirnya akan memenuhi purata permintaan air harian untuk pengeluaran cip hampir separuh.

Menurut laporan, loji rawatan air sisa industri ini di Tainan sedang dalam pembinaan dan dijangka memulakan operasi pada akhir tahun 2021. Tainan juga merupakan pangkalan pengeluaran cip paling maju TSMC, yang menghasilkan cip 5nm proses canggih untuk iPhone dan MacBook terkini Apple dan MacBook pemproses.

Menurut Laporan Kemapanan terkini TSMC, TSMC kini menggunakan 156,000 tan air setiap hari. Syarikat itu mengitar semula 133.6 juta tan air pada tahun 2019, tetapi hanya sebahagian daripada ia cukup tulen untuk digunakan semula dalam proses pembuatan cip.