Rumah > Berita > TSMC: Buat masa ini tidak ada rancangan khusus untuk mendirikan kilang di Eropah

TSMC: Buat masa ini tidak ada rancangan khusus untuk mendirikan kilang di Eropah

Walaupun Kesatuan Eropah kini melancarkan siri projek revitalisasi pembuatan semikonduktor, TSMC menjawab bahawa pada masa ini tidak ada rancangan untuk menubuhkan fab di Eropah.

Menurut laporan eeNews pada 16 Februari, Eropah sedang mempertimbangkan untuk membelanjakan berbilion-bilion atau bahkan puluhan bilion euro untuk berusaha memperbaiki kedudukan strategik rantai industri cip, tetapi pengeluar cip domestik di mana-mana negara EU tidak mungkin menghasilkan cip teknologi canggih . Oleh itu, "Rancangan Penting untuk Kepentingan Eropah Bersama" (IPCEI) muncul untuk memperkuat R&D dalam bidang semikonduktor melalui subsidi kerajaan.

Untuk menarik syarikat pengecoran terkemuka di dunia untuk mendirikan kilang secara tempatan, Jepun, Amerika Syarikat dan negara-negara lain telah memperkenalkan rancangan insentif pemerintah yang sesuai, dan telah menerima berbagai tahap tindak balas dari TSMC.

Ditubuhkan pada tahun 1987, TSMC mendapat bantuan kuat dari Philips Semiconductors pada awal penubuhannya. Sudah lama meminta "kembali ke Eropah", tetapi selalu mengawasi persoalan apakah akan mendirikan kilang di EU.

Ketika ditanya adakah TSMC akan menyokong rancangan revitalisasi pembuatan semikonduktor Eropah, Maria Merced, Presiden TSMC Europe, mengatakan kepada eeNews Europe: “Kami telah memperhatikan IPCEI dan inisiatif lain yang berkaitan. TSMC tidak menolak kemungkinan, tetapi saat ini Tidak ada rancangan khusus untuk mendirikan kilang di Eropah. "

Kepentingan global pelanggan semikonduktor Eropah terutama tertumpu di bidang cip automotif, dan kini terperangkap dalam krisis kekurangan cip automotif global. Walaupun GF dan syarikat pembuatan wafer penting lain mempunyai kilang di Dresden, Jerman, kebanyakan faaf wafer Eropah tidak mencapai tahap termaju di dunia di bawah 10nm, yang merupakan sebab penting untuk pelancaran projek IPCEI.