Rumah > Berita > Bekalan terus ketat! SK HYnix merancang untuk meningkatkan pelaburan dalam perniagaan foundry

Bekalan terus ketat! SK HYnix merancang untuk meningkatkan pelaburan dalam perniagaan foundry

Park Jung-ho, Naib Pengerusi SK Hynix, baru-baru ini mendedahkan di Ekspo IT Dunia 2021 (WIS) bahawa syarikat itu merancang untuk meningkatkan pelaburan dalam perniagaan foundry.

Media Korea Etnews melaporkan bahawa Park Jung-Ho berkata: "Syarikat reka bentuk IC Korea telah meminta SK Hynix untuk menyediakan perkhidmatan pengecoran yang sama seperti TSMC, dan SK Hynix telah bersetuju dengan permintaan ini. Oleh itu, syarikat itu merancang untuk meningkatkan pelaburan dalam foundries. Perniagaan perindustrian. "

Oleh kerana peningkatan permintaan untuk peralatan IT dan semikonduktor automotif, pasaran foundry global telah jatuh ke dalam dilema bekalan yang ketat. Khususnya, kapasiti wafer 8-inci tidak mencukupi, dan Foundries di Taiwan, China, seperti TSMC dan UMC, menghadapi kesesakan.

Di Korea Selatan, Samsung, DB Hitek, penemuan utama dan sistem IC di bawah SK Hynix terutamanya bertanggungjawab untuk perniagaan faundri 8-inci, tetapi pesanan pelanggan dari pengeluar ini telah dijadualkan kepada enam bulan kemudian.

Dilaporkan bahawa SK Hynix kini menyediakan perkhidmatan foundry melalui sistem sistemnya, dan memindahkan peralatan wafer 8 inci di Cheongju, Korea Selatan ke kilangnya di Wuxi, China.

Laporan itu menunjukkan bahawa kapasiti bulanan Sistem IC semasa wafer 8 inci adalah 85,000, dan pelanggan utamanya adalah pengeluar reka bentuk IC Korea Selatan seperti Silikon Works dan Silicon Mitus. Apabila peralatan dipindahkan sepenuhnya ke Wuxi pada Ogos tahun depan, syarikat itu akan menargetkan pasaran China.

Di samping itu, Park Jung-Ho juga menyebut bahawa TSMC mempunyai wafer 12 inci sebagai tambahan kepada pengecualian wafer 8 inci, yang menunjukkan bahawa SK Hynix juga boleh melabur dalam perniagaan wafer 12 inci.