Rumah > Berita > Tiba-tiba! AS menambah 28 syarikat China untuk memasuki senarai entiti

Tiba-tiba! AS menambah 28 syarikat China untuk memasuki senarai entiti

Mengenai hakikat bahawa pihak AS akan mengkaji semula "senarai entiti" seolah-olah ia gemuruh, ia meletup pada awal pagi.

Pada 7 Oktober, waktu AS, Biro Keselamatan Industri Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat (BIS) sebelum ini mengeluarkan peraturan akhir dalam Daftar Persekutuan, "Entiti" yang disenaraikan dalam Dokumen Tambahan 4 Peraturan Pentadbiran Eksport (EAR) Bab 744 Entiti Senarai telah disemak semula untuk memasukkan 28 entiti Cina dalam Senarai Entiti Kawalan Eksport.

Keputusan akhir akan dikeluarkan secara rasmi pada 9 Oktober di Daftar Persekutuan, dan tarikh efektif akan ditentukan apabila ia dikeluarkan secara rasmi.

Berikut adalah senarai 28 syarikat dan institusi baru yang ditambahkan pada masa ini:Apa yang menjadi kebimbangan utama industri ini ialah antara 28 syarikat baru yang telah ditambah, Dahua, Hikvision, Teknologi Shangtang, Teknologi Yitu, Keda Xunfei, Defiance Technology, Meiya Boke, dan syarikat Teknologi Rumah Tangga Yuxin 8 disenaraikan. Untuk mengurangkan kesan kecemasan ini, 7 daripada 8 syarikat bertindak balas kepada perkara itu pada kali pertama.

Penggantungan Hikvision

Selepas kejadian tersebut, Hikvision segera mengeluarkan "Notis Penggantungan Peristiwa Utama". Selepas memohon kepada Bursa Saham Shenzhen, Hikvision telah digantung sejak pasaran dibuka pada 8 Oktober 2019, dan menyambung semula dagangan pada 10 Oktober 2019.

Pada masa yang sama, pada 8 Oktober, naib presiden senior Hikvision dan setiausaha agung Huang Fanghong berkata bahawa Hikvision sangat menentang kemasukan Jabatan Perdagangan AS ke dalam entiti entiti itu. Keputusan ini tidak mempunyai dasar faktual dan panggilan untuk kerajaan AS adil dan adil. Prinsip non-diskriminasi, diperiksa semula dan dikeluarkan Hikvision dari senarai entiti. Pada masa yang sama, Hikvision akan mengadopsi semua program ekonomi yang munasabah dan wajar untuk melindungi hak syarikat dan rakan-rakannya. Pada masa yang sama, kami akan melaksanakan pelbagai pelan tindak balas, dan syarikat itu mempunyai keupayaan untuk menyediakan pelanggan dengan produk dan perkhidmatan yang berkualiti secara berterusan dan mantap.

Dahua saham digantung

Seperti Hikvision, Dahua mengumumkan pada petang 8 Oktober bahawa syarikat itu dimaklumkan bahawa Jabatan Perdagangan AS berhasrat untuk menyenaraikan lapan syarikat China dalam senarai entiti, dan syarikat itu dimasukkan. Stok syarikat akan digantung dari pasaran pada 8 Oktober dan akan menyambung semula perdagangan tidak lewat dari 10 Oktober.

HKUST News turun 2.67%

HKUST adalah satu-satunya syarikat tersenarai yang tidak memilih untuk memohon penggantungan, yang juga menyebabkan harga saham syarikat turun naik pada 8 Oktober. Walau bagaimanapun, volatiliti keseluruhan tidak besar. Jelas sekali, perkara ini tidak memberi impak jelas kepada harga saham syarikat. Sehubungan itu, HKUST melaporkan bahawa ia ditutup pada 31.01 yuan / saham, turun 2.67%.

Keda Xunfei berkata bahawa syarikat itu mempunyai teknologi teras kecerdasan tiruan yang terkemuka di dunia. Teknologi teras ini semuanya berasal dari penyelidikan dan pembangunan bebas HKUST, dan mempunyai hak harta intelektual yang bebas. Kemasukan senarai entiti tidak akan memberi kesan besar kepada operasi harian syarikat. Syarikat itu mempunyai rancangan untuk keadaan ini dan akan terus menyediakan pelanggan dengan produk dan perkhidmatan yang berkualiti.

Keda Xunfei juga menegaskan bahawa syarikat itu secara aktif menganjurkan nilai-nilai korporat Sunshine Health, mematuhi undang-undang dan peraturan yang berkenaan, dan teknologi produk digunakan secara meluas dalam bidang sosial dan inklusif seperti pendidikan dan penjagaan perubatan. Kami akan secara aktif merayu kepada jabatan kerajaan AS yang berkaitan.

Mengelak teknologi: mengambil pelan tindak balas

Sebagai tambahan kepada tiga syarikat tersenarai yang disebutkan di atas, Vision Technology, yang telah melancarkan IPO, juga memberi respons kepada perkara ini hari ini. Defiance terhadap pengumuman teknologi, kami sangat memprotes keputusan ini mengenai hakikat bahawa Jabatan Perdagangan AS telah menyangkal hina dalam senarai entiti tanpa asas faktual.

Bertentangan sebagai perusahaan terkemuka dalam kecerdasan buatan di China, kami menumpukan kepada penyediaan penyelesaian perisikan perniagaan kepada pelanggan kami. Kami mematuhi misi "menjadikan manusia dengan kecerdasan buatan" dari awal hingga akhir, memastikan bahawa teknologi kami mempunyai kesan positif terhadap masyarakat dan mematuhi semua bidang di mana kami menyediakan perkhidmatan. Undang-undang dan peraturan. Kami tegas menguatkuasakan dasar privasi dan keselamatan data.

Sebagai tindak balas kepada tindakan Jabatan Perdagangan AS, penghinaan akan mengambil tindakan balas dalam semua aspek dan terus menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan yang stabil dan berkualiti tinggi dengan teknologi dan produk yang profesional dan boleh dipercayai. Kami akan terus berhubung dengan kerajaan AS dan Kementerian Perdagangan dan mengemas kini maklumat yang relevan dalam masa nyata.

Di samping itu, Teknologi Shangtang, Meiya Baike, dan Teknologi Yitu, yang juga dalam senarai itu, turut menyuarakan senarai "entiti" baru ini.

Teknologi Shang Tang: Memaksimumkan perlindungan kepentingan syarikat

Teknologi Shang Tang mengatakan bahawa kita sangat menentang kemasukan Teknologi Shang Tang dalam senarai entiti oleh Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat dan menyeru kerajaan AS untuk mengkaji semulanya.

Kami mematuhi sepenuhnya undang-undang dan peraturan negara-negara dan wilayah yang berkaitan. Pada masa yang sama, kami membangun dan melaksanakan piawaian etika yang ketat untuk penggunaan teknologi kecerdasan buatan, yang membolehkan teknologi perisikan buatan untuk mendapatkan aplikasi yang tepat, dan mempromosikan perkembangan teknologi kecerdasan buatan dengan cara yang paling bertanggungjawab.

Teknologi Shangtang akan berkomunikasi secara aktif dengan semua pihak mengenai perkara ini secepat mungkin untuk memastikan rawatan yang adil dan saksama. Kami yakin bahawa kami dapat memaksimumkan perlindungan pelanggan, rakan kongsi, pelabur dan pekerja kami.

Mayaco: Akaun pendapatan di luar negara kurang daripada 1%

Meiyabo berkata syarikat itu merupakan syarikat perisian penting dalam susun atur perancangan negara. Kebanyakan produk perisian syarikat dibangunkan sendiri dan mempunyai hak harta intelektual yang bebas. Sebilangan kecil pembekal produk perisian terutamanya perusahaan domestik dengan hak harta intelektual yang bebas. Produk perkakasan sokongan utama yang dibeli oleh syarikat adalah mesin dan modul yang berkaitan dengan jenis umum dan komersial yang berkaitan, yang sangat diganti, dan kebanyakan pembekal adalah pengeluar domestik. Pelanggan utama syarikat adalah dalam negeri, dan jualan di luar negara menyumbang sebahagian kecil, kurang dari 1% dari pendapatan jualan syarikat. Kenyataan ini menunjukkan bahawa daftar hitam kawalan eksport AS mempunyai kesan yang sangat terhad.

Menurut teknologi: mengharapkan untuk dilayan dengan adil

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh syarikat itu, ia sangat menentang dimasukkan dalam "senarai entiti" oleh Jabatan Perdagangan AS. Sebagai permulaan yang komited untuk menggabungkan teknologi perisikan buatan terkemuka dengan aplikasi industri, EtuTech telah mensasarkan untuk membina dunia yang lebih selamat, lebih sihat dan lebih mudah sejak penubuhannya. Inovasi teknologi memberi kuasa kepada semua manusia dan menjadi daya penggerak di sebalik usaha kami untuk menyelesaikan proposasi kelas dunia. Kami mematuhi semua undang-undang dan peraturan di negara dan wilayah di mana kami menyediakan perkhidmatan dan mematuhi penggunaan teknologi perisikan buatan yang betul. Etu Technology secara aktif akan berkomunikasi dengan pihak-pihak yang berkaitan mengenai perkara ini dan mengharapkan untuk dilayan secara adil dan adil oleh kerajaan AS.

Pada masa akhbar, tujuh daripada lapan syarikat teknologi China yang muncul dalam senarai entiti baru telah memberi respons kepada perkara ini, hanya meninggalkan satu daripada produk syarikat itu.