Rumah > Berita > Masih tidak berputus asa! CTO AS mengkritik negara-negara Eropah untuk mengguna pakai peralatan Huawei 5G

Masih tidak berputus asa! CTO AS mengkritik negara-negara Eropah untuk mengguna pakai peralatan Huawei 5G

Walaupun negara-negara Eropah telah menyatakan bahawa mereka akan menggunakan peralatan Huawei dalam kerangka keselamatan mereka sendiri, nampaknya Amerika Syarikat tidak menyerah.

Menurut Reuters, pada hari Khamis, Ketua Pegawai Teknologi AS Michael Kratsios mengkritik negara-negara Eropah untuk "membuka senjata" ke rangkaian 5G China dan teknologi kecerdasan buatan di sebuah sidang teknikal di Lisbon.

Pada mesyuarat itu, Michael Kratsios juga menekankan sikap terhadap Huawei.

Seperti pada cliché terdahulu, Michael Kratsios berkata bahawa Huawei mempunyai risiko keselamatan dan tidak boleh dipercayai. Tetapi dia masih tidak dapat menemui bukti yang ketara untuk membuktikannya.

Michael Kratsios juga menegaskan bahawa Amerika Syarikat telah mengenakan kawalan eksport ke Huawei pada Mei tahun ini. Negara-negara Eropah mesti "berdiri bersama" dengan Amerika Syarikat dan berhenti menggunakan produk Huawei.

Sebagai pembuat keputusan untuk teknologi dan dasar data AS, Michael Kratsios percaya bahawa "walaupun Amerika Syarikat tidak akan konsisten dengan Eropah dalam setiap aspek dasar teknologi, ia sekurang-kurangnya harus konsisten dengan prinsip yang paling kritis ini."

Walau bagaimanapun, adalah jelas bahawa kenyataan ini oleh Michael Kratsios tidak akan diiktiraf oleh negara-negara Eropah dan syarikat-syarikat besar.

Data menunjukkan bahawa Huawei telah menandatangani 65 kontrak bulan lepas, separuh daripadanya adalah kontrak 5G dengan pelanggan Eropah, dan semakin banyak negara telah mula menggunakan peralatan Huawei 5G.

Difahamkan sebelum bergabung dengan pentadbiran Trump, Michael Kratsios berkhidmat sebagai CEO syarikat pelaburan Thiel Capital Peter Thiel dan berkhidmat sebagai ketua pegawai kewangan projek Thiel yang lain, dana hedge Clarium Capital.

Peranan CTO AS telah diwujudkan semasa era Obama, dengan tiga CTO yang berkhidmat hingga kini, yang terakhir adalah bekas pelajar Google Megan Smith, yang memimpin pengambilalihan awal Google sebelum beralih ke Google. Kedudukan CTO menasihatkan Presiden mengenai isu-isu teknikal, komited untuk membangunkan dasar teknologi, dan penting sebagai pautan kepada sektor swasta.