Rumah > Berita > Sony dikhabarkan untuk membina kilang baru dengan 100 bilion yuan dan berjuang untuk 60% pasaran dunia

Sony dikhabarkan untuk membina kilang baru dengan 100 bilion yuan dan berjuang untuk 60% pasaran dunia

Agensi berita dan berita Nikkei melaporkan pada 29 bahawa untuk mengembangkan permintaan, Sony merancang untuk membina sebuah kilang sensor imej baru untuk digunakan dalam kamera telefon pintar di Prefektur Nagasaki, Jepun, sekitar 100 bilion yen. Ia dijangka memulakan pengeluaran pada tahun 2021 (tahun fiskal dari April 2021), dan ia akan menghasilkan "sensor imej CMOS" untuk telefon pintar.

Menurut laporan, Sony sedang meningkatkan pengeluaran sensor imej dengan menguatkan barisan pengeluaran kilang semasa dan meningkatkan kecekapan pengeluaran. Keputusan untuk membina sebuah kilang baru adalah disebabkan oleh prestasi telefon pintar yang tinggi dan penggunaan kamera multi-lensa. Selain itu, di bawah latar belakang popularisasi 5G, permintaan yang dianggarkan akan terus meningkat. Selepas kilang baru dilancarkan pada tahun 2021, secara beransur-ansur akan mengembangkan kapasiti pengeluarannya, dan kapasiti pengeluaran bulanan terakhir dijangka mencapai puluhan ribu keping.

Menurut laporan itu, Sony adalah pengeluar utama sensor imej global, dengan pangsa pasaran global sebanyak 50%. Sony berharap dapat meningkatkan bahagian pasaran global kepada 60% menjelang akhir tahun 2025 dengan meliputi kilang baru dan mengembangkan kapasiti pengeluaran. . Sony kini mengeluarkan sensor imej di empat daerah termasuk Kumamoto, Nagasaki, Oita, dan Yamagata di Jepun. Kapasiti bulanan (dalam wafer 12 inci) berjumlah kira-kira 100,000, dan Sony sebelum ini telah mengumumkan rancangan untuk akhir Mac 2021. Meningkatkan kapasiti pengeluaran bulanan kepada 130,000 buah (tidak termasuk kapasiti tanaman baru di atas).

Menurut tawaran Sistem Pemenang Global Harvest XQ, Sony ADR (SNE.US), yang disenaraikan di Amerika Syarikat, naik 0.30% pada 29 hingga ditutup pada 59.24 USD, naik 22.70% setakat tahun ini.

Menurut laporan pendapatan Sony yang dikeluarkan pada 30 Julai, penjualan sensor imej pada suku pertama 2019 (April-Jun 2019) meningkat 21% tahun ke tahun kepada 194.9 bilion yen. Sony menganggarkan jualan sensor imej pada 2019 (April 2019 - Mac 2020) akan meningkat 18% tahun ke tahun kepada 840 bilion yen.

Pegawai Kewangan Sony (CFO) Yu Shishu berkata pada taklimat laporan kewangan pada 30 Julai bahawa "peralatan pengeluaran sensor imej mempunyai kapasiti penuh".

Standard & Poor's (S & P), sebuah agensi penarafan kredit AS, mengumumkan pada 4 September bahawa ia dinaikkan penarafan kredit korporat jangka panjang Sony dari "BBB +" asal kepada satu tahap kepada "A-". Tinjauan rating adalah "stabil", terutama disebabkan oleh Sony. Ia beralih kepada model perniagaan yang dapat memperoleh hasil perkhidmatan berulang daripada jualan produk perkakasan, dan dijangka mengekalkan tahap keuntungan dan keuntungan yang tinggi, dan yakin bahawa Sony dijangka mengekalkan daya saingnya dalam pasaran sensor imej CMOS.