Rumah > Berita > Kilang baru Sony Nagasaki Fab5 dimasukkan ke dalam operasi, akan menghasilkan massa CMOS imej sensor

Kilang baru Sony Nagasaki Fab5 dimasukkan ke dalam operasi, akan menghasilkan massa CMOS imej sensor

Pada 20 April, Sony Semiconductor Solutions Corporation (Sony Semiconductor Solutions Corporation) mengeluarkan pengumuman yang mengumumkan bahawa bermula dari April 2021, barisan pengeluaran kilang baru di kilang Tec Nagasaki telah memulakan operasi. Pusat Teknologi Nagasaki adalah pusat pengeluaran di bawah Perbadanan Pembuatan Sony Semiconductor (Perbadanan Pembuatan Sony Semiconductor). Loji baru dinamakan "Fab5" dan akan digunakan untuk pengeluaran besar-besaran sensor imej CMOS.


Menurut laporan, Nagasaki TEC adalah pusat pengeluaran Sensor Imej CMOS Smartphone, yang merupakan barisan produk utama imej Sony dan Perniagaan Sensing Solutions. Mencari masa depan, penyelesaian Sony Semiconductor merancang untuk memperluaskan kemudahan pengeluaran Fab 5 selaras dengan trend pasaran dan mengukuhkan lagi infrastruktur pengeluaran sensor imej CMOS, supaya Sony dapat terus menyediakan sensor imej CMOS dengan kualiti imej yang sangat baik dan prestasi tinggi , terutamanya yang digunakan dalam pasaran kamera telefon pintar yang berkembang.

Menurut data, syarikat pembuatan Sony Semiconductor adalah 100% yang dimiliki oleh Sony Semiconductor Solutions. Perniagaan utamanya ialah reka bentuk, pembangunan, pengeluaran dan perkhidmatan pelanggan semikonduktor. Pusat Teknologi Nagasaki ditubuhkan pada Disember 1987 dan berakhir pada 1 April, 2021. Bilangan pekerja harian adalah kira-kira 2,900 (termasuk pekerja sementara); Fab 5 kini mempunyai kawasan pembinaan kira-kira 48,000 meter persegi dan kawasan bilik bersih sebanyak 10,000 meter persegi (5,000 meter persegi X 2 tingkat). Ia terutamanya menghasilkan sensor imej CMOS.

Menurut laporan sebelumnya, pada bulan Oktober 2015, Sony mengumumkan spin-off perniagaan semikonduktor dan penubuhan sebuah syarikat baru, Sony Semiconductor Solutions Corp (Sony Semiconductor Solutions Corp.), yang terutama memberi tumpuan kepada sensor imej.