Rumah > Berita > Samsung menghasilkan 100-lapisan memori flash V-NAND, pasaran utama SSD perusahaan kelas

Samsung menghasilkan 100-lapisan memori flash V-NAND, pasaran utama SSD perusahaan kelas

Samsung Electronics mengumumkan bahawa ia telah mula mengeluarkan memori kilat V-NAND 100-lapisan pertama industri dan merancang untuk mengadaptasinya pada PCSSD perusahaan. Gergasi teknologi Korea Selatan mengatakan bahawa SSD berdasarkan memori flash 256Gb3-bit V-NAND telah mula membekalkan kepada pengeluar PC global. Dengan sel-sel flash V-NAND 100-lapisan yang hanya memerlukan etch tunggal, produk baru adalah pemimpin pasaran dari segi kelajuan, daya tampung dan kecekapan tenaga.

Media asing ZDNet melaporkan bahawa Samsung telah membekalkan 250GB SATAPCSSD kepada pelanggan yang tidak dinamakan.

Syarikat akan meningkatkan kapasiti pada separuh kedua tahun ini dan menggunakan memori flash 512Gb3-bit V-NAND untuk menghasilkan produk SSD dan eUFS untuk memenuhi keperluan baru dalam pelbagai spesifikasi.

Samsung berkata 100-atau 6-generasi V-NAND flash mempunyai latency tulis serendah 450μs dan waktu tindak balas baca 45μs.

Berbanding dengan flash 90-lapisan V-NAND, flash V-NAND 100-lapisan bukan sahaja mempunyai peningkatan prestasi 10%, tetapi juga menggunakan kuasa 15% kurang. Di samping itu, proses baru mengurangkan langkah pengeluaran, mengurangkan saiz cip, dan meningkatkan pengeluaran sebanyak 20%.

Ke hadapan, Samsung merancang untuk menggunakan memori flash V-NAND baru di sektor mudah alih dan automotif untuk mengukuhkan kepimpinannya dalam pasaran memori flash.

Sebelum ini, gergasi teknologi Korea Selatan memberi amaran bahawa masih ada ketidakpastian dalam prestasi syarikat sebelum pembebasan laporan pendapatan suku kedua, termasuk ketegangan yang disebabkan oleh geseran perdagangan antara Jepun dan Korea Selatan.

Awal minggu ini, Jepun menghilangkan Korea Selatan daripada rakan perdagangan rakan sebaya dan sekatan perdagangan dikenakan ke atas bahan utama yang digunakan dalam pengeluaran semikonduktor bulan lepas.

Walaupun SK Hynix di Korea, kepimpinannya telah mengarahkan syarikat-syarikat untuk membangunkan rancangan kecemasan. Tetapi Samsung nampaknya tidak begitu berbaloi, tetapi memutuskan untuk terus melabur dalam pengeluaran pada separuh kedua tahun ini.

Akhir sekali, memandangkan kejatuhan keuntungan dan permintaan mendadak dalam perniagaan ingatan, keuntungan operasi syarikat suku kedua dijangka dipotong separuh berbanding tempoh yang sama tahun lepas.