Rumah > Berita > SK Hynix Meningkatkan Pelaburan Dalam Syarikat Permulaan Luar Negara

SK Hynix Meningkatkan Pelaburan Dalam Syarikat Permulaan Luar Negara

SK Hynix, pengeluar cip memori kedua terbesar di dunia, meningkatkan pelaburannya dalam syarikat permulaan di luar negara.

BusinessKorea menegaskan bahawa SK Hynix telah melabur dalam peluang perniagaan yang berpotensi dalam pelbagai bidang, termasuk reka bentuk cip semikonduktor, proses Lithography EUV, bahan untuk pembangunan perisian dan sensor kenderaan autonomi.

Pada bulan Ogos tahun lepas, syarikat seperti SK Hynix dan Saudi Aramco melabur tambahan AS $ 60 juta dalam Sifive. Difahamkan bahawa SiFive menyediakan RISC-V PERCUMA dengan hak harta bebas dalam usaha untuk memecah monopoli lengan di pasaran.

Pada bulan Mei tahun lepas, SK Hynix melabur dalam memverge, pemaju pengkomputeran storan berskala besar. Teknologi syarikat dapat mengatasi batasan pengkomputeran penyimpanan dan menyediakan kelajuan pemprosesan data yang lebih cepat untuk industri perisikan buatan (AI).

Di samping itu, SK Hynix melabur kira-kira 1.2 bilion won di syarikat permulaan Amerika Syarikat Inpria pada bulan Ogos 2019, yang kebanyakannya menghasilkan bahan photoresist yang digunakan dalam proses EUV. Bermula pada separuh kedua tahun ini, SK Hynix akan mula menggunakan teknologi Litografi EUV untuk menghasilkan DRAM.