Rumah > Berita > Bahan mentah terhad oleh Jepun: Samsung, stok SK Hynix ditinggalkan selama 1.5 bulan

Bahan mentah terhad oleh Jepun: Samsung, stok SK Hynix ditinggalkan selama 1.5 bulan

Menurut laporan media Korea Selatan, sejak pengumuman bahan semikonduktor di Korea pada 4 Julai, pengeluar semikonduktor Korea belum dapat mengimport bahan hidrogen fluorida dan bahan photoresist berketuliti tinggi dari Jepun selama satu bulan. Laporan itu menyebut bahawa sejak semakan eksport Jepun telah dilaksanakan selama sebulan, industri Korea mencontohkan bahawa stok hidrogen fluorida dan fotoresist puri tinggi SK hynix kekal hanya 1.5 bulan.

Keadaan Samsung Electronics juga sama. Walaupun Naib Presiden Li Zai-Feng melawat Jepun pada pertengahan bulan Julai, beliau tidak berjaya menyelesaikan masalah bahan mentah.

Bagi Samsung, kerana pertikaian perdagangan antara Korea dan Jepun boleh meningkatkan harga ingatan memori ingatan, tetapi Samsung sendiri sangat berhati-hati mengenai hal ini, menunjukkan bahawa sebagai pelanggan pusat data data menyesuaikan inventori, permintaan cip memori lemah dan harga jatuh Faktor masih wujud dan diharapkan perniagaan itu tidak pasti untuk sepanjang tahun.

Tidak seperti SK hynix, Micron dan syarikat lain yang mengumumkan pemotongan pengeluaran, Samsung tidak mempunyai operasi serupa pada masa ini, tetapi kekurangan bahan mentah mungkin memaksa mereka melakukannya.