Rumah > Berita > Qualcomm akan melancarkan Chip Bersertifikat Azure Sphere yang pertama untuk menyokong sambungan selular

Qualcomm akan melancarkan Chip Bersertifikat Azure Sphere yang pertama untuk menyokong sambungan selular

Qualcomm Technologies, Inc., anak syarikat milik penuh Qualcomm, hari ini mengumumkan pada Sidang Kemuncak 5G di Barcelona, ​​Sepanyol bahawa syarikat sedang membangunkan cip selular pertama yang dioptimumkan dan diperakui untuk sistem operasi Microsoft Azure Sphere IoT. Chipset Certified Azure Sphere baru Qualcomm Technologies akan menyokong keselamatan peringkat perkakasan, pra-konfigurasi Azure Sphere, dan secara automatik bersambung ke Azure Sphere Secure Cloud Services.

Jeffery Torrance, naib presiden pembangunan perniagaan di Qualcomm Technologies, Inc., berkata: "Kami sangat teruja untuk mengembangkan penyelesaian IoT yang luas syarikat dan mengintegrasikan kekuatan Microsoft Azure Sphere ke dalam chipset yang akan datang. Dengan pengkomputeran tepi yang kuat Dengan sambungan latency yang rendah dan Keselamatan dari hujung ke hujung, kami mahu memacu lebih banyak pelanggan menegak ke dalam transformasi perniagaan baru yang menarik. "

Azure Sphere ialah penyelesaian end-to-end Microsoft yang merangkumi Azure Sphere Certified, Azure Sphere OS, dan Azure Sphere Security. Apabila digabungkan dengan keselamatan berasaskan hardware perkakasan Qualcomm Technologies, penyelesaian itu membolehkan pengeluar mudah membuat penyelesaian yang selamat; bukan hanya itu, tetapi dengan lebih daripada satu dekad keselamatan dan pembaruan sistem operasi, penyelesaian juga menyokong Peranti sentiasa terkini dan pembaruan ini akan dibuat dan dihantar terus ke setiap peranti oleh Microsoft.

Galen Hunt, Jurutera Terkenal dan Pengarah Urusan Microsoft Azure Sphere, berkata: "Inovasi dalam ruang IoT mesti berdasarkan keselamatan. Qualcomm Technologies akan menyokong rakan kongsi untuk berinovasi sambil memastikan keselamatan produk, pelanggan dan jenama mereka. walaupun digunakan untuk mencipta pelbagai aplikasi baru dalam kawasan terkawal sumber. Dengan inovasi peringkat cip Qualcomm Technologies, sambungan selular dan kepakaran keselamatan tertanam, rakan kongsi kami dapat menyambung ke titik akhir selamat setiap saat, di mana sahaja. "

Hasilnya didasarkan pada kerjasama yang berterusan antara Qualcomm Technologies dan Microsoft, yang sebelumnya membawa kemampuan AI ke tepi pintar melalui kit pengembangan kecerdasan buatan visual untuk penyelesaian Azure IoT. Kit pembangunan memanfaatkan platform Intelligence Vision Qualcomm 300 untuk menyediakan kuasa pengkomputeran tepi yang kuat yang diperlukan untuk terminal AI dan pembelajaran mesin untuk pelbagai aplikasi IoT dan untuk menyokong kecekapan terma yang luar biasa. Bukan itu sahaja, tetapi kedua-dua syarikat juga baru-baru ini mengeluarkan Azure IoT SDK yang menyokong modem Qualcomm Technologies terkini Chipet Qualcomm Technologies 'Qualcomm 9205 LTE. Modem LTE Qualcomm 9205 adalah chipset LPWA yang berdedikasi untuk Internet Perkara yang menyediakan sambungan multimode global LTE M1 (CatM1 atau eMTC) dan sambungan NB2 (NB-IoT), sambungan 2G / E-GPRS, pemprosesan aplikasi, geolokasi, ciri keselamatan berasaskan, sokongan perkhidmatan awan, alat pemaju yang menyokong, dan akhir hadapan RF sepenuhnya bersepadu. Ia juga mempunyai rangka kerja keselamatan perkakasan yang komprehensif, termasuk Persekitaran Pelaksanaan Dipercayai Qualcomm, yang telah dilesenkan oleh 27 syarikat setakat ini.