Rumah > Berita > Harga polysilicon turun, ramalan keuntungan WACKER dipotong

Harga polysilicon turun, ramalan keuntungan WACKER dipotong

Pengeluar polysilicon Jerman Wacker Chemie AG menurunkan unjuran pendapatannya untuk 2019. Wacker berkata harga rendah polysilicon menyebabkan syarikat itu memotong unjuran pendapatannya untuk 2019, manakala penurunan harga polysilicon disebabkan terutamanya oleh kelebihan bekalan pesaing China, yang dibuat kenaikan harga pada separuh kedua 2019 belum dapat direalisasikan.

Wacker menjangkakan jualan tahun penuh kumpulan kekal pada paras yang sama seperti pada tahun 2018 - sebelum ini diramalkan mempunyai peningkatan peratusan satu digit, dan EBITDAnya adalah kira-kira 30% lebih rendah daripada 930 juta euro pada 2018 - ramalan sebelumnya Penurunan adalah kecil, 10-20%.

Ketua Pegawai Eksekutif Wacker Rudolf Staudigl berkata: "Sebab semakan semula WACKER disebabkan terutamanya oleh harga polysilicon yang rendah." "Ramai pakar pasaran mengharapkan harga polysilicon gred solar untuk pulih pada separuh kedua tahun ini." Anggapan ini telah ditunjukkan dalam panduan terdahulu. Walau bagaimanapun, harga purata bahan polysilicon tidak meningkat. Pada masa yang sama, Wacker terpaksa menurun lagi pada suku ketiga disebabkan oleh lebihan kapasiti yang disebabkan oleh pesaing China. "

Menurut PVInfolink, harga polysilicon mungkin tidak berubah sepanjang Oktober. Harga silikon monocrystalline di China akan kekal sekitar RMB 75 (US $ 10.57) sekilogram, dan harga polysilicon akan kekal pada RMB 60 sekilogram. Penganalisis menegaskan bahawa pengeluar Cina yang sedang menjalani penutupan pengeluaran boleh meneruskan pengeluaran polysilicon gred solar. Sesetengah penganalisis Taiwan mengatakan bahawa harga silikon monocrystalline di luar tanah besar China hanya akan meningkat sedikit.

Ramai pemain industri secara umumnya mengharapkan permintaan PV China meningkat pada separuh kedua tahun ini, tetapi kemajuan ini perlahan. Pada tahun ini, pengeluar polysilicon China Daquan dan Tongwei telah meningkatkan kapasiti pengeluaran mereka di barat China. Kelebihan kos harga elektrik rendah di kawasan pengeluaran baru menjadikan sukar bagi syarikat luar negara untuk bersaing.

Untuk tujuan ini, WACKER mengumumkan rancangan untuk melaksanakan penjimatan dan kecekapan kos yang komprehensif. Staudigl berkata: "Kami akan bertindak balas secara berkesan terhadap keadaan yang semakin sukar dalam perniagaan kami."

WACKER juga mengumumkan pratonton data bagi suku ketiga 2019. Pada suku ketiga, jualan WACKER ialah 1.27 bilion euro, dan keuntungan sebelum faedah, cukai, susutnilai dan pelunasan adalah 270 juta euro - termasuk insurans untuk kemalangan di kilang AS pada tahun 2017. Pampasan sebanyak 112 juta euro. Laporan interim penuh untuk suku ketiga 2019 akan dikeluarkan pada 24 Oktober.