Rumah > Berita > Nikkei: Toshiba akan menjalankan TOB untuk 200 bilion yen, dan tiga anak syarikat menghadapi penyahsenaraian

Nikkei: Toshiba akan menjalankan TOB untuk 200 bilion yen, dan tiga anak syarikat menghadapi penyahsenaraian

Menurut Nihon Keizai Shimbun, Toshiba, yang sedang membina semula perniagaannya, merancang untuk menyerahkan sepenuhnya tiga daripada empat syarikat tersenarai itu.

Toshiba merancang untuk melabur kira-kira 200 bilion yen untuk memperoleh saham ketiga-tiga anak syarikat itu daripada pemegang saham lain melalui perdagangan terbuka (TOB) dan meningkatkan pegangan sahamnya kepada 100%. Adalah dijangkakan bahawa tiga anak syarikat akan menghadapi penyahsenaraian. .

Laporan itu menunjukkan bahawa Toshiba telah memutuskan untuk melaksanakan pelan TOB yang disebut di atas pada lembaga pengarah yang diadakan pada 13 dan sasarannya termasuk Toshiba Plant Systems & Services, yang menghasilkan peralatan penjanaan kuasa, NuFlareTechnology, yang mengeluarkan peralatan pembuatan semikonduktor , dan Xizhi Motor, yang mengeluarkan sistem motor untuk industri marin.

Pada masa ini, pemegangan saham Toshiba dalam ketiga-tiga anak syarikat itu adalah 50.0% ~ 54.9%, dan kemudian Toshiba akan melaksanakan pelan TOB untuk ketiga-tiga syarikat subsidiari ini pada harga premium tertentu.

Perlu dinyatakan bahawa anak syarikat Toshiba yang lain yang disenaraikan, ToshibaTEC, tidak dalam program TOB. Toshiba berkata bahawa pelan TOB akan diumumkan dengan serta-merta.