Rumah > Berita > NOR Flash pasaran rebound, ketat bekalan mendorong turun naik harga

NOR Flash pasaran rebound, ketat bekalan mendorong turun naik harga

Bersama penurunan pasaran pasaran ciri secara beransur-ansur, saiz keseluruhan industri Flash NOR telah menurun dengan ketara. Menurut data Gartner, pasaran NOR Flash pada tahun 2006 melebihi AS $ 7 bilion dan jatuh di bawah AS $ 2 bilion pada 2016, tetapi mendapat manfaat daripada kecerdasan. Peningkatan dan inovasinya dari telefon bimbit "TDDI + AMOLED + kamera", alat dengar TWS berkembang pesat, manakala akustik, Internet of Things, elektronik automotif dan industri lain terus berkembang, NOR Flash telah kembali ke pertumbuhan disebabkan oleh kelajuan membaca yang cepat dan ciri-ciri lain.

Terutamanya selepas NOR Flash melepasi palung tahun lepas, pasaran dengan cepat pulih tahun ini. Mengikut sumber industri, kilang asal dan ejen NOR flash semasa telah mencapai tahap yang rendah, kapasiti pengeluaran asal masih sangat ketat, keseluruhan pasaran Flash NOR semakin pulih, trend kenaikan harga lebih jelas.

Pemulihan pasaran

Menurut laporan penyelidikan terbaru Morgan Stanley, kitaran terburuk pasaran Flash NOR telah berlalu dalam konteks penggunaan kapasiti yang semakin menurun dan permintaan pasaran meningkat. Oleh itu, pengeluar Taiwan Wanghong, Huabang Power, dan harga sasaran pengeluar tanah besar China, Zhaoyi Innovation masing-masing dinaik taraf.

Ini telah muncul dari prestasi Wanghong, Winbond dan Inovasi Zhaoyi. Menurut laporan kewangan Wanghong Taiwan, pendapatan syarikat yang disatukan pada bulan September adalah 5.08 bilion yuan, mendapat manfaat daripada pengerahan kargo ROM, pendapatan meningkat 34%, 35.51% tahun ke tahun, mencipta pendapatan bulanan baru; dalam musim puncak tradisional kesan Dipacu oleh suku ketiga, hasil gabungan adalah 11.96 bilion yuan, peningkatan suku tahunan sebanyak 59.19%.

Winbond juga mendapat manfaat daripada pemulihan permintaan pelanggan NOR Flash. Perolehan bulanannya pada bulan Ogos meningkat kepada 4.463 bilion yuan selama enam bulan berturut-turut, peningkatan tahunan sebanyak 3.13%, penurunan sebanyak 6.32% dari tempoh yang sama tahun lepas, yang tinggi pada tahun lalu.

Di samping itu, keuntungan operasi Zhaoyi Innovation pada suku pertama tahun ini hampir 40 juta, dan keuntungan satu suku pada suku kedua mencapai 147 juta. Pada suku kedua, pendapatan yang direalisasi ialah 745 juta yuan, meningkat 31.98% berbanding dengan suku kedua tahun lepas.

Wanghong, Winbond dan Inovasi Zhaoyi adalah pesaing dalam pasaran NOR Flash. Menurut CINNO Research, dalam bidang NOR Flash, Winbond menduduki tempat pertama di pasaran dan Wang Hong menduduki tempat kedua. Inovasi Zhaoyi melepasi Micron buat kali pertama dalam sejarah.

Dari perspektif permintaan pasaran, He Wei, pengurus besar Inovasi Zhaoyi, menganalisis bahawa produk yang boleh dipakai, terutama yang diwakili oleh alat dengar TWS, telah meletup tahun ini dan menjadi salah satu daya pemacu utama untuk pasaran NOR Flash. Di samping itu, apabila lebih banyak telefon bimbit mula mengkonfigurasi NOR Flash yang bersiri, terutamanya untuk memaparkan AMOLED pada telefon pintar, pasaran aplikasi mudah alih juga berkembang pesat. Pada masa yang sama, kawasan yang muncul seperti aplikasi kawalan dan industri juga telah membawa mata pertumbuhan baru ke NOR Flash.

Laporan Morgan Stanley juga menunjukkan bahawa kerana permintaan terminal telah lemah, para pembekal terus meningkatkan pengeluaran dalam menghadapi keadaan ekonomi yang merosot, yang menyebabkan pendapatan pengeluar terpengaruh sejak separuh kedua 2018. Oleh itu, pada masa lalu, kami telah memastikan bahawa kita sedang menonton prestasi pasaran NOR Flash. Walau bagaimanapun, baru-baru ini, apabila pembekal mengawal kapasiti pengeluaran, kadar penggunaan kapasiti menurun dan persekitaran semakin baik, dan permintaan pasaran semakin panas, penurunan harga pasaran NOR Flash mula berkumpul.

Turun naik harga

Malah, berbanding dengan DRAM, tempoh asas NOR Flash adalah agak rendah, dan terdapat ruang pelarasan yang agak besar. Harga NOR Flash telah kembali ke tahap rendah sebelumnya pada suku pertama 2019, dan tidak banyak ke bawah. Ruang Angkasa, serta pemimpin industri NOR Flash Wang Hong strategi jauh lebih konservatif daripada pemimpin DRAM Samsung, ditambah dengan permintaan NOR Flash akan meningkat dengan ketara dalam 5G, PC dan pelayan dan Internet Perkara dalam beberapa tahun akan datang, yang akan memberi manfaat kepada operasi pembekal. .

Dari sisi aplikasi semasa, alat dengar TWS pasti "keluarga besar" yang memacu NOR Flash. Menurut data Counterpoint, penghantaran alat TWS global ialah 46 juta unit pada 2018, dan penghantaran pada suku pertama 2019 adalah kira-kira 18 juta unit, peningkatan 40% dari bulan sebelumnya. Dianggarkan bahawa penghantaran akan mencapai 129 juta unit pada tahun 2020. Kadar pertumbuhan kompaun adalah setinggi 67%. Di samping itu, pengeluar peranti elektro-akustik di tengah-tengah TWS dan pengeluar terminal hiliran sedang giat mengembangkan pengeluaran, dan penghantaran pasaran cip hulu turut meningkat.

Beliau menegaskan bahawa produk yang diwakili oleh alat dengar TWS telah meletup tahun ini dan menjadi salah satu pemacu utama pasaran NOR Flash. Tahun lepas, persekitaran keseluruhan Q4 dan pasaran Q1 tahun ini tidak baik. Pada masa itu, semua orang tidak optimis mengenai pasaran. Kilang asal, pengeluar sistem dan pengedar semua akan pergi ke inventori. Bagaimanapun, sejak Mac tahun ini, pasaran NOR Flash telah pulih perlahan. Pengeluar hiliran mempercepatkan pemerolehan komponen untuk memasang produk, dan inventori semasa hampir dimakan, dan mempercepat stok.

Dia Wei juga mendedahkan kepada Jiwei. Banyak pengeluar antarabangsa telah menyesuaikan beberapa kapasiti pengeluaran pada awal tahun ini untuk menstabilkan harga. Walau bagaimanapun, selepas permintaan meningkat, kapasiti pengeluaran tidak mencukupi, dan harga mungkin tertakluk kepada beberapa turun naik. Sepanjang beberapa bulan yang lalu, jumlah tempahan untuk tempahan kami terus meningkat, menunjukkan bahawa pasaran masih pulih lagi.

Dari perspektif bekalan kapasiti, He Wei mendedahkan bahawa terdapat beberapa percanggahan kecil yang permintaannya meningkat dengan cepat. Kita perlu menyesuaikan struktur sesetengah produk untuk memenuhi keperluan pelanggan dengan lebih baik. Dalam aplikasi baru, seperti TWS yang popular pada tahun ini, permintaan masih agak kukuh, dan bekalan kami sentiasa menggerakkan produk kami untuk memenuhi permintaan.

Dengan permintaan baharu untuk alat dengar TWS, pasaran NOR Flash terus berkembang. Cip cip NOR digunakan secara meluas dalam telefon mudah alih, PC, DVD, USBkeys, kotak set-top, peralatan rangkaian dan Internet of Things devices. AMOLED, TDDI, elektronik automotif, dan alat dengar TWS adalah semua keperluan baru untuk pelanggan hiliran, dan penghantaran keseluruhan akan meningkat dengan ketara. Antaranya, alat dengar TWS digunakan untuk pesanan tinggi NOR FLASH. Sebagai contoh, Airpods2 menggunakan FLASH 128MB NOR. Dengan peningkatan jualan alat dengar TWS, pertumbuhan alat dengar tunggal ke NOR FLASH dijangka hampir $ 100 juta.

Khususnya, selepas pelancaran 5G, rangkaian orang ramai, rangkaian kereta, dan Internet of Things mempunyai peluang besar untuk pembangunan. NOR Flash mempunyai ruang pasaran yang sangat besar. Selagi hubungan komunikasi ini ditubuhkan, banyak aplikasi akan diperoleh dari pasaran. Dari sudut pandangan pasaran, setiap sistem terminal akan menggunakan memori NOR Flash dan MCU. Kawasan permohonan ini adalah produk umum seperti NOR Flash. Terdapat potensi pertumbuhan yang besar.