Rumah > Berita > NEC mempamerkan pemproses vektor yang dilengkapi dengan senibina terkini "SX-Aurora TSUBASA"

NEC mempamerkan pemproses vektor yang dilengkapi dengan senibina terkini "SX-Aurora TSUBASA"

Menurut laman web MONOist, sejak Jun 2002, "Earth Simulator" telah memenangi tempat pertama dalam ranking prestasi superkomputer [TOP500] selama lima tahun berturut-turut. "Earth Simulator", yang menggabungkan prestasi puncak teoritikal tinggi dan nisbah prestasi yang berkesan, mengejutkan jurutera komputer Eropah dan Amerika. Dan menyokong prestasi tingginya ialah pemproses vektor barisan NEC.

Hari ini, pemproses vektor NEC tidak hanya digunakan dalam pengkomputeran saintifik, tetapi juga dalam kecerdasan buatan dan pemprosesan data yang besar. Pemproses vektor yang boleh digunakan dari superkomputer ke desktop dipanggil [Platform Inovatif Generasi Seterusnya].

Dari 7 hingga 8 November, di forum "Pengguna C & C & iEXPO2019" di Tokyo, NEC mempamerkan pemproses vektor yang dilengkapi dengan seni bina terkini "SX-Aurora TSUBASA".

Pemproses vektor SX-Aurora TSUBASA mengimplementasikan teras teras dan prestasi memori terbaik di dunia. Model pemproses vektor optimum mempunyai prestasi komputasi 2.43 TFLOPS (ketepatan ganda) dan lebar jalur sebanyak 1.35 TB / s (dunia pertama).

Teknologi pelaksanaan memori yang dikembangkan bersama oleh NEC dan TSMC berdasarkan teknologi TSMC CoWoS (cip on-wafer) menyumbang kepada lebar jalur memori yang tinggi ini.

Dilaporkan bahawa SX-Aurora TSUBASA akan digunakan untuk bidang-bidang baru seperti AI dan analisis data besar.