Rumah > Berita > Lebih berkuasa! Amazon merangka cip pemproses pusat data generasi kedua

Lebih berkuasa! Amazon merangka cip pemproses pusat data generasi kedua

Menurut Reuters, dua orang yang mengetahui perkara itu mengatakan bahawa jabatan pengkomputeran awan Amazon telah merangka cip pemproses pusat data generasi kedua yang lebih kuat, yang menunjukkan bahawa syarikat itu akan terus membelanjakan banyak pada R & D dan cip adat untuk bertindak balas dengan pesat Pembangunan kerjaya awan yang semakin meningkat.

Orang yang biasa dengan perkara itu berkata bahawa cip Web Services Amazon yang baru dibangunkan menggunakan teknologi Arm Holdings Softbank Group, yang akan sekurang-kurangnya 20% lebih cepat daripada cip berasaskan Arm yang pertama, Graviton. Jika cip berjaya dibangunkan, ia akan dapat mengurangkan kebergantungan pada cip pelayan Intel.

Kedua-dua orang yang biasa dengan perkara itu juga mengatakan bahawa walaupun cip baru tidak begitu kuat dengan "Tasik Cascade" Intel atau "Roman" cip AMD, mereka lebih murah dan kurang kuasa daripada cip mewah Intel. Cip berkuasa Intel bernilai ribuan ringgit, manakala cip pelayan berasaskan lengan kos kurang daripada $ 1,000. Dan cip Lengan menghargai "jumlah kos pemilikan", iaitu kelajuan, saiz cip, penggunaan kuasa dan kos penyejukan. Dalam hal ini, produk cip berasaskan lengan berharap untuk satu hari Intel bertanding.

Dilaporkan bahawa cip Graviton pertama Amazon menggunakan teknologi Cortex A72 yang lebih tua dari Arm dan mempunyai 16 teras; cip baru yang akan datang mungkin menggunakan teknologi Arm Neoverse N1 dan dijangka mempunyai sekurang-kurangnya 32 teras.

Seseorang yang biasa dengan perkara itu juga berkata bahawa cip baru juga akan menggunakan teknologi yang disebut "fabrik" yang akan membolehkan ia untuk menyambung dengan cip lain untuk mempercepatkan tugas seperti pengenalan imej.