Rumah > Berita > Buat tuntutan anda sendiri! ASML menyemak pelan hala proses Intel

Buat tuntutan anda sendiri! ASML menyemak pelan hala proses Intel

Pada 11 Disember, sejumlah media asing melaporkan bahawa ASML mengumumkan pada Persidangan Peralatan Elektronik IEEE International (IEDM) baru-baru ini pelan proses proses Intel untuk 10 tahun akan datang. Pelan hala tuju menunjukkan bahawa Intel akan melancarkan proses 7nm, 5nm, 3nm, 2nm dan 1.4nm. Jurucakap ASML berkata gambar itu disampaikan oleh Intel pada persidangan litografi pada bulan September, tetapi Intel berkata gambar itu telah diubahsuai oleh ASML.

Dalam gambar-gambar yang diterbitkan oleh ASML, dapat dilihat dengan jelas bahawa Intel akan melancarkan teknologi generasi baru setiap dua tahun di masa depan, dan melancarkan proses 1.4nm pada tahun 2029. Dalam PPT asal yang disediakan oleh Intel, bilangan proses nod untuk setiap tahun tidak diumumkan.


Intel menjelaskan bahawa PPT baru-baru ini yang digunakan oleh ASML menukar slaid Intel pada satu persidangan pada September tahun ini, menyebabkan salah faham.

Sebagai rakan kongsi Intel, ASML berhak mengetahui beberapa rancangan proses Intel. Bagaimanapun, tanpa izin, ASML mengubah PPT rakan kongsi dan mempamerkannya secara terbuka. Bagaimana kejadian insiden oolong itu berlaku? Tidak diketahui pada masa ini.

Menurut Jiwei.com, Intel bukan hanya pelanggan ASML, tetapi juga pemegang saham ASML. Walau bagaimanapun, selepas beberapa pengurangan, bilangan semasa saham ASML telah menurun kepada kurang daripada 3%.

Dari prosesmemprosesan dua proses yang dikeluarkan oleh Intel dan ASML, adalah konsisten bahawa Intel melancarkan proses generasi baru setiap dua tahun, sehingga masih dapat dilihat bahwa Intel penuh keyakinan terhadap penyelidikan dan pengembangan proses masa depan.

Perlu dinyatakan bahawa nod proses semasa Intel hanya 10nm dan kedua-dua roadmap menunjukkan bahawa Intel akan menggunakan peralatan EUV pada tahun 2021. Sebagai pengeluar peralatan EUV, ASML mengubah suai pelan proses Intel dan memaparkannya secara luaran. Menggalakkan Intel untuk membuat pesanan?