Rumah > Berita > Kekurangan bahan, perubahan besar dalam model perintah penemuan wafer

Kekurangan bahan, perubahan besar dalam model perintah penemuan wafer

Oleh kerana kekurangan kapasiti pengeluaran proses matang, kapasiti pengeluaran baru tidak akan dikeluarkan sehingga separuh kedua tahun 2022. Kekurangan cip automotif, pemandu panel ICS, pengurusan kuasa ICS dan semikonduktor kuasa sukar untuk diselesaikan, dan kekurangan cip boleh terus separuh pertama tahun depan. Untuk menyelesaikan kesan panjang cip dan bahan-bahan pada rantaian pengeluaran, pembuat kereta seperti Ford, Volkswagen, dan Tesla, serta pembuat panel seperti InnoLux dan BOE, telah secara langsung mencari asas untuk kapasiti pengeluaran dan pesanan pengecualian. Akan ada peralihan yang besar.

Dalam hal kapasiti pengeluaran pengecoran dalam bekalan yang pendek, termasuk cip automotif, mikrokontroler (MCU), pemandu panel IC, IC pengurusan kuasa, dan semikonduktor kuasa, semuanya sangat teruk, yang menyebabkan pembuat kereta mengurangkan pengeluaran, pembuat panel dan Penghantaran kilang OEM / ODM lebih rendah daripada yang dijangkakan. Oleh kerana situasi yang berbeza di mana pembekal cip memperoleh kapasiti pengecoran, masalah seperti bahan panjang dan pendek dan lebih banyak pesanan boleh menyebabkan perubahan drastik dalam penawaran dan permintaan rantaian pengeluaran. Untuk menjadikan kapasiti penemuan "menggunakan yang terbaik" dan pada masa yang sama menyelesaikan masalah inventori cip. Masalahnya, termasuk berita bahawa pembuat kereta dan pembuat panel telah menghubungi semula foundries untuk menempah kapasiti, di antaranya pembuat kereta adalah yang paling aktif.

Difahamkan bahawa pembuat kereta seperti Flowserve dan Tesla tidak merancang cip mereka sendiri. Dari perspektif rantaian bekalan yang sedia ada, mereka hanya pelanggan tidak langsung dari faundri dan tidak boleh meletakkan pesanan secara langsung dengan penemuan itu. Walau bagaimanapun, hanya pengeluar kereta yang mengetahui panjang dan keadaan bahan cip automotif. Walau bagaimanapun, pembekal cip automotif kini menghadapi kapasiti penuh dalam foundries atau fab mereka sendiri, dan mereka tidak boleh membuat pelarasan kapasiti yang disesuaikan kecil dan bervariasi untuk keperluan cip yang berbeza dari pelbagai pengeluar kereta. Atau pengeluaran, jadi beberapa cip utama yang keluar dari stok mungkin lebih langka, menyebabkan pembuat kereta terpaksa mengurangkan atau menggantung pengeluaran.

Akibatnya, pembuat kereta menukar mod pesanan asal. Ia mula memahami tahap inventori dan proses proses cip yang diperlukan, dan kemudian menempah kapasiti pengeluaran untuk penemuan, dan kemudian memperuntukkan peruntukan kapasiti yang diperoleh kepada pembekal cip dengan kekurangan yang paling teruk. Sudah tentu, pembekal cip pada asalnya merupakan pelanggan wafer wafer dan telah menyelesaikan pensijilan. Pembuat panel juga telah membuat langkah yang sama. Sebagai contoh, Boe, Innolux, dan lain-lain, mencari wafer Foundries untuk menempah kapasiti pengeluaran, dan kemudian memperuntukkan kapasiti pengeluaran kepada pembekal yang serius daripada saham saham untuk membuang filem.

Dalam 20 tahun yang lalu, rantaian pengeluaran semikonduktor telah dikendalikan oleh Rumah Reka Bentuk IC, Tumbuhan IDM atau kilang sistem untuk melengkapkan reka bentuk cip, dan kemudian untuk wafer foundries dan pembungkusan dan pengujian tumbuhan untuk menyelesaikan pengeluaran. Oleh itu, pelanggan wafer wafer menggunakan loji reka bentuk IC, tumbuhan IDM, atau pengeluar sistem dengan keupayaan reka bentuk IC seperti Apple. Pada masa kini, model pesanan faundri akan mengalami perubahan besar. Dengan pelanggan tidak langsung seperti pengeluar kereta dan kilang-kilang panel yang menguasai penghantaran terminal sebenar, mereka akan mula melangkaui pautan reka bentuk IC dan mencari penemuan dan menempah kapasiti. Bahan panjang dan pendek akan menjejaskan pengeluaran. Dan masalah yang lebih teratur yang boleh menyebabkan inventori yang berlebihan dijangka dapat diselesaikan dengan berkesan.