Rumah > Berita > Media Korea: Samsung dan SK Hynix enggan menyertai projek Cip PIM Korea

Media Korea: Samsung dan SK Hynix enggan menyertai projek Cip PIM Korea

Samsung Electronics dan SK Hynix enggan mengambil bahagian dalam kajian awal pembangunan kerajaan Korea Selatan mengenai projek pemprosesan memori generasi akan datang (PIM).


Media Korea Thelec melaporkan bahawa Kementerian Sains dan ICT dan Kementerian Perdagangan, Industri dan Tenaga memilih PIM AI Semiconductor sebagai projek kebangsaan, dan Institut Perancangan dan Penilaian Teknologi Maklumat Korea (IITP) merancang untuk menjalankan projek itu dari bulan Jun hingga Julai. Tinjauan awal. Sekiranya projek itu meluluskan semakan, ia akan dilancarkan sebelum akhir tahun dan akan menerima 992.4 bilion won dalam pembiayaan antara 2022 dan 2028.

Seorang pegawai IITP dengan pengetahuan tentang projek itu berkata bahawa mereka menjangkakan projek itu sukar untuk maju kerana syarikat penyimpanan utama Samsung Electronics dan SK Hynix enggan terlibat secara langsung dalam projek itu dan hanya mengambil bahagian sebagai ahli Jawatankuasa Pemandu.

Satu lagi orang yang biasa dengan perkara itu berkata bahawa kedua-dua syarikat itu mempunyai sedikit motivasi untuk mengambil bahagian dalam projek itu kerana mereka juga mempunyai keupayaan untuk membangunkan semikonduktor penyimpanan tersebut.

Di samping itu, orang yang biasa dengan perkara itu menambah bahawa kedua-dua syarikat itu tidak mahu kerajaan campur tangan dalam pembangunan cip tersebut. Berbanding dengan berbilion dolar yang dilaburkan dalam penyelidikan dan pembangunan oleh Samsung dan SK Hynix, belanjawan untuk projek itu juga kecil.

Dilaporkan bahawa PIM menggabungkan pemproses AI dan ingatan. Ini berbeza dengan struktur von neumann tradisional, di mana CPU dan data pertukaran memori antara satu sama lain. Oleh kerana memori akan memproses data dengan sendirinya, ini akan sangat menjimatkan penggunaan kuasa dan memendekkan masa pemprosesan.