Rumah > Berita > Media Jepun: RESANA NAKA Factory akan meneruskan kerja sebelum 19 April

Media Jepun: RESANA NAKA Factory akan meneruskan kerja sebelum 19 April

"Asahi Shimbun" yang dilaporkan pada hari Jumaat (ke-9) yang menurut sumber, kilang Naka (di wilayah Ibaraki, Jepun), yang merupakan pengeluar terkemuka Mcus automotif Jepun, ditutup kerana kebakaran. Pengeluaran akan dimulakan semula sebelum bulan Jun, tetapi penghantaran tidak akan kembali ke tahap pra-bencana sehingga lewat Jun.

Sumber itu menegaskan bahawa Renesas Electronics meletakkan ribuan tenaga manusia ke dalam pembinaan semula kilang Naka setiap hari, dan pembinaan semula bilik yang bersih, yang merupakan kunci kepada pemulihan kerja, dianggarkan selesai minggu ini. Mesin pengeluaran semikonduktor baru juga dijangka bergerak ke kilang dalam masa terdekat, dan penghantaran beberapa mesin perlu menunggu sehingga akhir bulan Mei.

Sebaliknya, Renesas memutuskan untuk menggunakan kilang Saijo sendiri (Ehime Prefecture, Jepun) untuk mengurangkan kesan ke atas pengeluar kereta dan mempercayakan pengecualian wafer besar-besaran di Taiwan untuk melakukan pengeluaran alternatif.

Epidemik itu tidak disangka-sangka mengaktifkan "ekonomi rumah" dan permintaan untuk komputer dan peralatan rumah telah melonjak, menyebabkan kekurangan global semikonduktor.

Pengiraan percubaan menegaskan bahawa di bawah pengaruh kebakaran di kilang Naka, pembuat kereta Jepun akan mengurangkan pengeluaran dengan jumlah terbesar kepada 2.4 juta kenderaan.