Rumah > Berita > Jepun mengetatkan eksportnya ke Korea Selatan, tetapi melepaskan belenggu Huawei

Jepun mengetatkan eksportnya ke Korea Selatan, tetapi melepaskan belenggu Huawei

Di Jepun, yang telah disekat oleh Amerika Syarikat dan menyekat Huawei, dua syarikat telekomunikasi utama Jepun akan meneruskan penjualan produk Huawei dalam konteks pertambahan perdagangan antara Jepun dan Korea Selatan.

Media Korea & quot; ZDNetKorea & quot; melaporkan bahawa Jepun telah mengetatkan sekatan eksportnya ke Korea Selatan, namun ia secara beransur-ansur melemahkan syarikat Chinanya. Syarikat telekomunikasi Jepun KDDI dan Softbank akan meneruskan jualan telefon pintar Huawei.

KDDI merancang untuk meneruskan jualan Huawei P30Lite pada 8hb. Ketua Pegawai Operasi Softbank, Miyauchi Hiroshi, juga berkata pada sidang akhbar baru-baru ini bahawa P30Lite telefon pintar Huawei akan dijual semula.

Malah, KDDI dan Softbank merancang untuk melepaskan siri telefon bimbit P30Lite pada bulan Mei. Walau bagaimanapun, disebabkan Amerika Syarikat menyekat urus niaga ke Huawei, hari itu sendiri adalah perikatan AS dan hanya boleh menangguhkan pelan penyenaraian. KDDI menjelaskan bahawa Huawei telah memutuskan untuk melancarkan semula pelan penyenaraian P30Lite selain untuk meningkatkan keselamatan produk dan memastikan ia disokong oleh perisian Google.

Syarikat-syarikat Jepun secara beransur-ansur melonggarkan sekatan syarikat-syarikat China. Selepas pelancaran barangan Huawei di Jepun pada bulan Jun, syarikat telekomunikasi kad prabayar Jepun IIJ juga menjual semula barangan Huawei bulan lepas, termasuk mesin baru seperti P30, P30Lite dan tablet Lite8.

& quot; ZDNetKorea & quot; menegaskan bahawa siri P30Lite yang dijual semula oleh Jepun adalah milik mesin perdana terbaru Huawei, yang juga bermaksud bahawa pertikaian perdagangan Sino-Amerika tidak menggoncangkan kedudukan Huawei di pasaran Jepun.

Walau bagaimanapun, beberapa pengendali telekom masih tidak mempunyai tanda-tanda menjual Huawei. Satu lagi syarikat telekomunikasi utama, NTT DoCoMo, tidak mengeluarkan sebarang berita untuk menjual kembali Huawei. Huawei masih dalam keadaan penggantungan.