Rumah > Berita > Infineon: Q4 terpulang kepada standard dan merasakan kesan permintaan automotif yang lemah

Infineon: Q4 terpulang kepada standard dan merasakan kesan permintaan automotif yang lemah

Menurut laporan media asing, syarikat semikonduktor global Infineon mengumumkan pada suku keempat keempat 2019 (sehingga 30 September 2019), dan berkata walaupun faktor makroekonomi, faktor yang tidak menentu dan permintaan automotif global yang lemah. Kesan itu, tetapi keuntungan suku keempat masih meningkat.

Menurut laporan kewangan, pendapatan Infineon Q4 meningkat sebanyak 1% (2% suku tahunan) kepada 2.062 bilion euro; margin keuntungan kasar menurun daripada 39.8% kepada 35.5%; dan margin keuntungan jabatan penting syarikat menurun daripada 19.5%. Kepada 15.1%; Keuntungan bersih meningkat sebanyak 14% (28% suku tahunan) kepada 161 juta euro (sekitar 177.6 juta dolar AS).

Ketua Pegawai Eksekutif Infineon Reinhard Ploss berkata Infineon merasakan kesan permintaan kereta global yang lemah dan menjangka tiada peningkatan dalam jangka pendek. Beliau menambah bahawa beliau menjangkakan pasaran tidak akan pulih sebelum separuh kedua tahun fiskal.

Pada masa yang sama, Reinhard Ploss juga mengatakan bahawa pasaran semikonduktor akan menunjukkan tanda-tanda pemulihan pada tahun 2020, dan berita ini juga menyebabkan harga saham pembuat cip Jerman meningkat.

Ke depan, jika kita mengira kadar pertukaran 1 Euro ke 1.13 dolar AS, Infineon menganggarkan bahawa suku pertama 2020 hasil akan dikurangkan sebanyak 7% (± 2 mata peratusan); Pendapatan tahunan 2020 akan meningkat sebanyak 5% (± 2 mata peratusan).