Rumah > Berita > Untuk memastikan pertumbuhan, Apple meminta Amerika Syarikat membatalkan tarif produk seperti Apple Watch.

Untuk memastikan pertumbuhan, Apple meminta Amerika Syarikat membatalkan tarif produk seperti Apple Watch.

Menurut Reuters, dokumen dari Pejabat Perwakilan Perdagangan AS menunjukkan bahawa Apple telah memfailkan permintaan untuk pentadbiran Trump untuk mengecualikan tarif Apple Apple dibuat, komponen iPhone dan produk elektronik pengguna lain.

Difahamkan bahawa fail yang dikemukakan oleh Apple termasuk sejumlah 11 produk, termasuk penceramah HomePod, iMac, bahagian untuk membaiki iPhone, AirPods dan sebagainya.

Apple menegaskan dalam dokumen bahawa semua produk tersebut tergolong dalam produk elektronik pengguna dan tidak mempunyai kaitan dengan China Manufacturing 2025 atau projek industri lain. Oleh itu, tarif 15% yang dikenakan ke atas permohonan dari 1 September perlu dikurangkan.

Ini bukan syarikat pertama yang membuat kenyataan sedemikian. Sebelum ini, pengeluar peranti pintar FitBit mengatakan bahawa kebanyakan peranti yang boleh pakai di seluruh dunia dihasilkan di China. "Walaupun Korea Selatan dan Taiwan mempunyai keupayaan untuk menghasilkan produk ini, mereka pada asasnya digunakan untuk menghasilkan atau dikaitkan dengan pesaing FitBit, dan kami tidak dapat menggunakannya."

Kepentingan perniagaan peranti dan aksesori yang boleh pakai ke Apple adalah jelas. Laporan kewangan terkini menunjukkan bahawa produk termasuk Apple Watch, AirPods dan HomePod telah menyumbang 9.4% daripada pendapatan Apple, peningkatan 41% berbanding tahun lalu, dan telah menjadi pemacu utama pertumbuhan Apple pada masa depan.