Rumah > Berita > Insight IC: Jualan Semikonduktor Automotif dijangka meningkat sebanyak 25% tahun ke tahun tahun ini

Insight IC: Jualan Semikonduktor Automotif dijangka meningkat sebanyak 25% tahun ke tahun tahun ini

Pasaran semikonduktor automotif telah berkembang sejak tahun 1998, tetapi jualan tahun lepas di pasaran ini jatuh sebanyak 3%, dan diharapkan pasaran semikonduktor automotif akan melonjak lebih daripada 25% tahun ini.


Insight IC, organisasi analisis semikonduktor yang terkenal, telah memperbaharui Edisi Jun Laporan MacLeans. Menurut jenis produk semikonduktor dan penggunaan akhir (komputer, komunikasi, pengguna, automotif, perindustrian, dan kerajaan / tentera), ia meramalkan butiran semikonduktor menjelang 2025. Pertumbuhan sub-pasaran.


Carta di atas menunjukkan bahawa sejak tahun 1998, hanya segmen penggunaan terminal automotif dan komunikasi telah meningkatkan bahagian pasaran mereka. Didorong oleh pertumbuhan perlahan permintaan global untuk telefon pintar, bahagian pasaran komunikasi hampir dua kali ganda, dari 18.5% pada tahun 1998 kepada 35.0% pada tahun 2020.

Bahagian pasaran semikonduktor automotif meningkat daripada 4.7% pada tahun 1998 kepada 8.7% pada tahun 2019, dan kemudian jatuh kembali kepada 7.5% semasa epidemik tahun lepas. Walau bagaimanapun, secara sejarah, bahagian kereta di seluruh pasaran semikonduktor tidak pernah melebihi 9.0%, dan bahagian pasaran komunikasi memuncak pada tahun 2013 pada 37.2%. Pada tahun 2020, pasaran semikonduktor dalam bidang komunikasi akan menjadi 4.7 kali dari semikonduktor automotif.

Dalam banyak kes, semikonduktor automotif menyumbang hanya sebahagian kecil daripada jumlah jualan pembekal semikonduktor (TSMC, pengecoran terbesar di dunia, dan aplikasi automotif tidak pernah menyumbang lebih daripada 5% jualannya.) Pengeluaran semikonduktor automotif biasanya dilakukan Tidak memerlukan teknologi canggih- Banyak semikonduktor automotif bukan memori terus dihasilkan pada wafer 8-inci - tetapi cip automotif memerlukan ujian yang ketat untuk memastikan kebolehpercayaan mereka dan memerlukan pengeluar cip untuk berkomitmen untuk memenuhi keperluan bekalan jangka panjang pelanggan. Ia juga perlu diperhatikan bahawa pembuat kereta cenderung sangat sukar dalam rundingan dan mempunyai kedudukan yang kuat, sementara keuntungan pembuat cip auto di hujung yang lain agak sedikit.

Walaupun kekurangan cip automotif semasa, harga jualan purata banyak produk semikonduktor automotif masih stabil. Sebagai contoh, tahun lepas, purata harga jualan semikonduktor khusus automotif adalah AS $ 0.96 (15% lebih rendah daripada jumlah harga jualan pasar semikonduktor tujuan khas tahun lepas), sementara ia hanya US $ 0.95 pada suku pertama tahun 2021 . Harga jualan purata semikonduktor khusus automotif pada suku pertama 2021 adalah lebih rendah daripada pada tahun 2020.

Banyak tajuk utama perundingan baru-baru ini dalam industri semikonduktor telah memberi tumpuan kepada kekurangan cip automotif. Walau bagaimanapun, berdasarkan skala yang agak kecil, pertumbuhan yang kukuh dari pasaran semikonduktor segmen automotif tidak dijangka meningkatkan kadar pertumbuhan keseluruhan pasaran semikonduktor tahun ini. Malah, pasaran semikonduktor automotif meningkat sebanyak 23% pada suku pertama tahun ini, sama seperti kadar pertumbuhan pasaran semikonduktor global.