Rumah > Berita > Huawei menuntut FCC AS: pelabelan syarikat "mengancam keselamatan negara" tidak berperlembagaan

Huawei menuntut FCC AS: pelabelan syarikat "mengancam keselamatan negara" tidak berperlembagaan

Menurut laporan dari Bloomberg dan Dow Jones Financial News pada 9 Februari, Huawei menyatakan bahawa keputusan pentadbiran Trump untuk melabelnya sebagai "mengancam keselamatan negara" tahun lalu adalah tidak berperlembagaan dan merugikan industri AS.

Pada 8 Februari, waktu Timur A.S., Huawei mengemukakan tuntutan ke atas Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) yang menyenaraikan Huawei sebagai ancaman keselamatan negara. Dalam tuntutan yang diajukan ke Mahkamah Rayuan New Orleans untuk Litar Kelima, Huawei menyatakan bahawa pernyataan FCC pada 11 Disember tahun lalu adalah sewenang-wenang dan sewenang-wenangnya, melampaui skop kewenangannya, dan melanggar proses pembuatan peraturan persekutuan, yang memerlukan kajian semula FCC Disember lalu. Keputusan dan keputusan akhir pemerintah AS. Keputusan itu menetapkan bahawa Huawei menimbulkan ancaman keselamatan nasional kepada Amerika Syarikat dan mencegah operator telekomunikasi AS menggunakan dana berbilion dolar untuk membeli peralatan telekomunikasi buatan Huawei.

Huawei juga mendakwa bahawa FCC tidak memiliki "bukti besar" dan gagal memberi peluang kepada syarikat untuk membela sebelum peraturan tersebut dimuktamadkan.

Ini adalah cabaran terbaru Huawei terhadap banyak tindakan yang dilakukan oleh Amerika Syarikat dalam beberapa tahun terakhir. "Pesanan ini dapat mempengaruhi kepentingan ekonomi seluruh industri telekomunikasi, termasuk pengeluar, pengguna akhir dan penyedia perkhidmatan dalam berbagai industri seperti Internet, telefon bimbit dan tetap dan aplikasi telekomunikasi yang serupa." Huawei menunjukkan dalam dakwaan itu.

Perlu diingat bahawa beberapa jam sebelum Huawei mengajukan gugatan, Ren Zhengfei mengatakan dalam sebuah wawancara: "Perdagangan memberi keuntungan kepada kedua-dua pihak, bukan pihak mana yang mendapat keuntungan secara sepihak ... Saya percaya pemerintah AS yang baru juga akan mempertimbangkan kepentingan ini. Pertimbangkan apa jenis polisi yang harus digunakan. Kami masih berharap dapat membeli sejumlah besar alat, alat ganti, mesin dan peralatan Amerika, dan syarikat Amerika juga dapat berkembang bersama dengan ekonomi China. "Dia juga mengatakan bahawa Biden dipersilakan memanggilnya untuk berkomunikasi.

Setakat ini, pentadbiran Biden belum menyatakan dengan jelas kedudukannya mengenai Huawei. Pada perbicaraan bulan lalu, Gina Raimondo, setiausaha perdagangan yang dicalonkan oleh Presiden Biden, berjanji akan melindungi Amerika Syarikat dari ancaman teknologi China, tetapi dia enggan berjanji untuk mempertahankan pemerasan Kementerian Perdagangan terhadap Huawei di masa depan. Senaraikan.