Rumah > Berita > Perintah Haisi sengit, dan pasaran tanah besar menyumbang 20% ​​daripada pendapatan TSMC.

Perintah Haisi sengit, dan pasaran tanah besar menyumbang 20% ​​daripada pendapatan TSMC.

Pada 28 Oktober, menurut laporan Media Freedom Taiwan, ketika 5G menghampiri, Huawei secara aktif mengerahkan stesen pangkalan 5G. Proses maju 7nm cip tunggal Haisi meningkat. Pada masa ini, pasaran tanah besar menyumbang 20% ​​daripada pendapatan suku tahunan TSMC.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pasaran tanah besar menyumbang lebih daripada pendapatan TSMC, iaitu 18%, 17% dan 20% dalam tiga suku pertama tahun ini. Suku ketiga adalah kedua hanya kepada 23% pada suku kedua tahun lepas, yang mana kedua tertinggi dalam sejarah.

Namun, sebaliknya, Amerika Syarikat tetap menjadi medan perang utama TSMC. Dalam tiga suku pertama tahun ini, masing-masing 60%, 61% dan 60%. Dalam kes perang perdagangan Sino-Amerika yang semakin meningkat, pasaran AS menyumbang penurunan dalam pendapatan TSMC daripada 69% pada suku keempat tahun lepas.

Laporan itu menunjukkan bahawa pelanggan terbesar kapasiti 7nm TSMC masih Apple, dan yang kedua ialah Huawei HiSilicon. Walau bagaimanapun, sesetengah orang dalam industri baru-baru ini mengatakan bahawa dari segi pelbagai proses maju, HiSilicon melepasi Apple dan menjadi pelanggan terbesar TSMC.

TSMC kini menguasai nod proses canggih di bawah 10nm, tetapi belum habis dalam penyelidikan dan pembangunan. Proses 5nm telah memasuki peringkat pengeluaran percubaan risiko dan mempunyai prestasi hasil yang baik. Ia akan dirancang untuk memasuki pengeluaran besar-besaran pada separuh pertama tahun depan, dan ketumpatan cip 5nm boleh meningkat sebanyak 80% berbanding dengan proses 7nm semasa. Kelajuan operasi juga boleh ditingkatkan sebanyak 20%.

Di samping itu, menurut laporan Times elektronik, TSMC 3 nanometer juga keluar lebih awal, yang terletak di Nanke 30 hektar tanah, dijangka 4 bulan lebih awal daripada jadual, dijangka melengkapkan tanah pada akhir tahun ini.