Rumah > Berita > GlobalWafers dan GlobalFoundries menandatangani perjanjian kerjasama $ 800 juta

GlobalWafers dan GlobalFoundries menandatangani perjanjian kerjasama $ 800 juta

Pada 8 Jun, Pengilang Silicon Wafer GlobalWafers mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian kerjasama $ 800 juta dengan pengeluar semikonduktor globalfoundries, yang akan meningkatkan pengeluaran wafer 12-inci Soi (Silicon-on-Insulator) dan mengembangkan pengeluaran GlobalWafers di St. Missouri . Kapasiti Soi Wafer 8-inci FAB sedia ada Peters.


Menurut laporan, soi wafer 12-inci yang dihasilkan oleh GlobalWafers di Loji Missouri akan digunakan dalam Fab 8 Fab 8 yang paling maju di Malta, New York, dan 8-inci Soi Wafers yang dihasilkan di kilang Missouri juga akan digunakan dalam globalfunfoundries. FAB 9 Wafer Fab di Vermont memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk teknologi RF canggih global dalam aplikasi seperti 5G telefon pintar, komunikasi tanpa wayar, radar automotif, dan teknologi aeroangkasa.

GlobalWafers menegaskan bahawa jumlah keseluruhan perjanjian kerjasama jangka panjang dalam beberapa tahun akan datang dijangka hampir 210 juta A.S. Dolar untuk mengembangkan kapasiti Fab Missouri Missouri. Talian ujian pengeluaran untuk 12 inci Soi Wafers dijangka siap pada suku keempat tahun ini.

Dilaporkan bahawa untuk memuaskan pelanggan dan pertumbuhan berterusan permintaan cip komputer global, globalfunfoundries akan melabur AS $ 1.4 bilion untuk mengembangkan kapasiti pengeluaran pada tahun 2021, jadi lebih banyak bahan wafer hulu diperlukan untuk menyokong pertumbuhan.

GlobalWafers adalah salah satu pengeluar Soi Wafer 8-inci utama, serta pembekal sedia ada dan jangka panjang GlobalFoundries 8-inci Soi Wafers. Pada bulan Februari 2020, globalfunfoundries dan Globalwafers mengumumkan niat mereka untuk bekerjasama rapat dan dengan ketara mengembangkan kapasiti pengeluaran Soi Wafer 12-inci yang sedia ada. Perjanjian itu mengumumkan kali ini juga melambangkan kerjasama mereka telah mengambil langkah penting ke hadapan. .

Ketua Pegawai Eksekutif global, Tom Caulfield berkata bahawa globalfunfoundries mengetuai dan mempercepatkan industri pembuatan semikonduktor AS dan meningkatkan kapasiti pengeluaran untuk memenuhi permintaan cip global. Xu Xiulan, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif GlobalWafers, menyatakan jangkaan bahawa GlobalWafers 'Soi Soi Wafer Talian Ujian Pengeluaran boleh memasuki pengeluaran percubaan tahun ini dan mempercepatkan kerjasama antara Globalwafers dan globalfunfoundries.