Rumah > Berita > Fuji Electric: Adakah massa menghasilkan wafer 300mm semikonduktor kuasa menjelang 2021

Fuji Electric: Adakah massa menghasilkan wafer 300mm semikonduktor kuasa menjelang 2021

Menurut laman web LIMO, baru-baru ini, Fuji Electric menyebutkan pengeluaran besar-besaran wafer semikonduktor 300mm kuasa untuk kali pertama pada suku kedua penyata kewangan tahun 2019.

Jurucakap itu berkata sebagai tindak balas terhadap permintaan kereta dan industri secara besar-besaran, Fuji Electric secara aktif mempromosikan penyelidikan dan pembangunan, "tetapi mengingati keperluan untuk mengatasi perbezaan prestasi yang besar, secara teknis perlu menunggu 2 hingga 3 tahun lagi" bahawa volume akan dicapai sekitar 2021. Pengeluaran.

Sebelum ini, Infineon telah mencapai pengeluaran besar-besaran wafer semikonduktor kuasa 300mm di loji Dresden, dan melabur 1.6 bilion euro untuk membina kilang di Villach, Austria, dengan pengeluaran besar-besaran yang dijadualkan bermula pada tahun 2021. Selain itu, Bosch, ON Semiconductor juga aktif menjalankan pengeluaran besar-besaran wafer semikonduktor kuasa 300mm. Fuji Electric Jepun, Mitsubishi Electric, Toshiba, Nuts dan syarikat-syarikat lain tidak bergerak.

Dilaporkan bahawa disebabkan oleh kesan kadar pertukaran dan penurunan dalam permintaan, jualan perniagaan peralatan elektronik Fuji Electric dalam 19 tahun dijangka menurun dari 150.3 bilion yen kepada 136 bilion yen, dan keuntungan tahunan dijangka jatuh dari 17.5 bilion yen kepada 11.6 bilion yen.