Rumah > Berita > Dari IDM2.0 ke pemproses Tasik Generasi ketiga, Counterattack Intel akan datang

Dari IDM2.0 ke pemproses Tasik Generasi ketiga, Counterattack Intel akan datang

Pada 7 April, Intel mengeluarkan pemproses Generasi Ketiga Intel® Xeon® (kod-bernama "Ice Lake") di Beijing Shougang Park dan mengumumkan pelancaran platform pusat data baru berdasarkan pemproses. Naib Presiden Intel dan Pengurus Besar China, Wang Rui juga bercakap mengenai kemajuan proses 7-nanometer dan "IDM 2.0" yang hanya dikemukakan dalam ucapannya.

Pada masa yang sama, Intel menjemput wakil pengguna termasuk Alibaba Cloud, China Mobile, Baidu, Ping sebuah teknologi, Tencent Cloud, dll. Untuk berkongsi promosi mereka terhadap transformasi seni bina IT, penyebaran penyelesaian pengkomputeran sampingan awan, dan penyediaannya Perkhidmatan pengkomputeran awan yang inovatif. Latihan yang baik. Ia juga telah menganjurkan beberapa forum tematik termasuk kecerdasan buatan, pengkomputeran awan, data besar, integrasi rangkaian awan 5G, kelebihan pintar, dan pengkomputeran berprestasi tinggi.

Menurut laporan, ini adalah aktiviti asing terbesar Intel tahun ini. Pada masa lalu, proses pembuatan tertinggal di belakang TSMC dan Samsung, diikuti oleh kesan Nvidia dan "gelombang belakang". Gergasi ini yang telah sombong selama beberapa dekad akhirnya meraung dan menunjukkan dunia serangan balas gergasi dengan momentum yang hebat.

Lonjakan prestasi pemproses Xeon Generasi ketiga


Menurut laporan, pemproses Xeon generasi ketiga menggunakan teknologi proses 10-nanometer Intel dan merupakan hanya CPU pusat data industri dengan percepatan kecerdasan buatan terbina dalam, menyokong alat sains data akhir-ke-akhir dan ekosistem penyelesaian pintar yang luas. Setiap generasi ketiga Intel Xeon Scalable Processor Chip boleh menyediakan sehingga 40 teras, dan prestasi itu adalah 2.65 kali lebih tinggi daripada sistem yang telah digunakan selama lima tahun. Setiap slot platform boleh menyokong sehingga memori sistem 6TB, 8 saluran memori DDR4-3200 dan 64 saluran PCIE generasi keempat.

Berbanding dengan generasi terdahulu, pemproses Intel Xeon Generasi ketiga mempunyai peningkatan prestasi 46% purata pada beban kerja pusat data arus perdana. Produk ini juga menambah beberapa ciri platform yang baru dan dipertingkatkan, termasuk sambungan Pengawal Perisian Intel dengan ciri-ciri keselamatan terbina dalam, pecutan perkakasan Intel untuk operasi kriptografi, dan Intel Deep Learning Devellight Technology (DL Boost) untuk pecutan kecerdasan buatan.

Hanya kurang dari sebulan yang lalu, AMD mengeluarkan pemproses AMD EPYC (Xiaolong) ketiga (yang dinamakan "Milan") berdasarkan seni bina Zen3 dalam talian, termasuk 19 model CPU dengan 8 hingga 64 teras. Menggunakan proses 7-nanometer TSMC untuk pengeluaran besar-besaran, generasi ketiga EPYC bukan sahaja meningkatkan prestasi IPC sebanyak kira-kira 19%, tetapi juga menyokong memori PCIE4 dan DDR4. Pada masa itu, AMD mendakwa bahawa EPYC 7763 adalah 106% menjelang beban pengkomputeran prestasi tinggi Intel Xeon Xeon 6258R HPC dan beban pengkomputeran awan. Beban perusahaan adalah 117% lebih kuat daripada Intel 28-teras Intel Xeon Platinum 8280.

Pada sidang akhbar ini, Intel agak tit untuk-Tat, dengan mengatakan bahawa prestasi Xeon generasi ketiga dalam pembelajaran dan kesimpulan yang mendalam adalah 25 kali lebih tinggi daripada AMD EPYC 7763. Antara 20 mesin yang paling biasa dan model pembelajaran yang mendalam Dikenal melalui siasatan, prestasi adalah 1.5 kali lebih tinggi daripada AMD EPYC. Intel juga mengeluarkan GPU untuk membandingkan, dengan mengatakan bahawa dalam model tinjauan yang disebutkan di atas, Xeon generasi ketiga menunjukkan 1.3 kali kelebihan prestasi GPU NVIDIA A100.

Mengenai masalah yang bilangan teras tidak sebaik produk yang bersaing, Chen Baoli, Naib Presiden Kumpulan Pemasaran Intel dan Pengurus Besar Jualan Pusat Data di China, berkata dalam komunikasi dengan media: "Intel mempunyai petunjuk percepatan untuk beban kerja yang berbeza dan produk sokongan, termasuk kecerdasan buatan. Sesetengah fungsi seperti pecutan, vnni, kata laluan keselamatan, pecutan perkakasan, dan lain-lain perlu dilakukan lebih banyak apabila mereka bentuk cip. Kami fikir fungsi-fungsi ini mungkin dapat memenuhi keperluan pelanggan dan bukan hanya memilih audit. "

7nm dijangka pita pada suku kedua

Pada sidang akhbar, Wang Rui juga menyebut strategi IDM2.0 yang baru dikeluarkan pada 23 Mac. Pertumbuhan permintaan yang dibawa oleh pembangunan ekonomi digital dan kesan epidemik mahkota baru dan keadaan perdagangan global telah membawa kepada a Kekurangan bekalan semikonduktor global pada tahun 2021. Untuk tujuan ini, Intel mengeluarkan strategi IDM2.0 yang baru.

Strategi ini terutamanya melibatkan tiga kandungan utama. Pertama sekali, penyelidikan dan pembangunan Intel 7-Nanometer sedang berjalan dengan lancar. Diharapkan pita itu pada 7-nanometer produk Meteor Lake yang pertama dijangka pada suku kedua tahun ini. (Tape dalam merujuk kepada langkah sebelumnya dari pita akhir keluar dari cip, biasanya kira-kira setahun selepas memasuki pita di pentas, proses baru akan tersedia.) Pada masa yang sama, Wang Rui berkata yang digabungkan dengan pembungkusan 3D lanjutan Teknologi, Intel akan menyampaikan lebih banyak produk yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan pelanggan yang pelbagai.

Kedua, Intel mengumumkan bahawa ia akan meningkatkan kerjasama dengan para penemuan pihak ketiga untuk mengoptimumkan kos, prestasi dan bekalan Intel, untuk membawa lebih banyak kelonggaran kepada pelanggan dan mewujudkan kelebihan daya saing yang unik.

Akhirnya, strategi mengumumkan penyusunan semula perkhidmatan Kilang Intel untuk menyediakan perkhidmatan pengecualian kepada pelanggan di seluruh dunia. Menurut Wang Rui, perbelanjaan modal Intel pada tahun 2020 mencapai 14.3 bilion dolar A.S.. Atas dasar ini, Intel akan terus melabur 20 bilion A.S. Dolar pada tahun 2021 untuk membina dua FAB baru untuk mengembangkan produktiviti proses mewah. Pada peringkat seterusnya, pengeluaran akan terus diperluaskan di Amerika Syarikat, Eropah dan negara-negara lain untuk memenuhi permintaan global yang besar untuk cip semikonduktor.


Dalam 20 tahun yang lalu, Intel telah memimpin dalam pasaran pemproses. Walaupun ia mencecah dinding di pasaran internet mudah alih dan tidak dapat memahami asas Baseband, ia tidak akan menjejaskan kawalannya yang kuat di PC dan pasaran pelayan. Terutama di pasaran pelayan, jika AMD masih mempunyai kuasa untuk melawan Intel di pasaran PC, maka di pasaran pelayan, ia adalah dominasi yang benar-benar Intel. Walau bagaimanapun, pada tahun lalu, kesan yang mengamuk Nvidia, AMD dan "gelombang belakang" yang lain telah menjadikan Intel merasa "sejuk" yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Pada tahun 2017, AMD secara rasmi mengeluarkan EPYC (Xiaolong) 7000 produk pemproses pelayan siri, menekankan prestasi tinggi, pemperibadian, dan keselamatan. Pada tahun 2019 dan 2020, pemproses siri AMD EPYC (Xiaolong) yang kedua dalam proses 7NM dan "Suplemen" pemproses siri AMD EPYC (Xiaolong) generasi kedua telah dikeluarkan secara berturut-turut. Pada ketika ini, AMD benar-benar mempunyai kekuatan "sebenar" dalam "bidang" Intel dengan gergasi ini.

Pada tahun 2020, AMD melancarkan seni bina Zen 3 CPU yang baru dan mengeluarkan pemproses Siri Ryzen 5000 untuk komputer desktop. Walaupun masih menggunakan proses 7nm, prestasi teras tunggal melepasi Intel. Pada tahun yang sama, AMD mengumumkan keputusannya untuk memperoleh Xilinx menerusi perjanjian saham untuk 35 bilion A.S. dolar. Keputusannya untuk terus membangunkan cita-cita di pusat data telah diturunkan, dan pusat data adalah medan perang Intel.

Pada masa yang sama, berikutan kejayaan pengambilalihan Mellanox dengan mengalahkan Intel pada tahun sebelumnya, Nvidia mengumumkan pengambilalihan ARM pada tahun 2020, yang lebih berkuasa dalam pembangunan perniagaan pusat datanya.Pasaran juga memberi jangkaan NVIDIA yang belum pernah terjadi sebelumnya.Nilai pasaran Nvidia melepasi Intel pada bulan Julai tahun itu.

Semua ini berkait rapat dengan kemunduran Intel dalam teknologi proses dalam beberapa tahun yang lalu.Dengan pelancaran strategi IDM 2.0 Intel dan pelepasan platform pusat data baru yang sangat kompetitif, ia secara rasmi melangkah keluar untuk melawan AMD dan Nvidia dengan fanfare yang hebat.Walau bagaimanapun, sama ada langkah-langkah ini mencukupi untuk membolehkan Intel untuk mendapatkan semula kemuliaannya tetap disahkan mengikut masa.