Rumah > Berita > Foxconn merancang untuk mengembangkan kilang India, tetapi peralatan Apple masih menghadapi cabaran di India

Foxconn merancang untuk mengembangkan kilang India, tetapi peralatan Apple masih menghadapi cabaran di India

Foxconn baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk memperluaskan loji yang sedia ada dan membuka dua buah kilang pemasangan baru untuk mengeluarkan lebih banyak produk iPhone di India.

Menurut Bloomberg News sebelum ini, perang perdagangan Trump dengan China tidak begitu banyak untuk menggalakkan syarikat-syarikat Amerika untuk menghasilkan di Amerika Syarikat, tetapi untuk mendorong mereka untuk mencari pasaran seterusnya dengan buruh murah.

Dalam hal ini, ketua pasaran Foxconn India, Josh Foulger berkata: & quot; Jangan meletakkan semua telur dalam satu bakul, kita mesti mencari alternatif yang berdaya maju dan boleh dipercayai. Kilang-kilang alternatif ini mesti berdaya saing Angkatan, sama seperti kita tidak dapat membina kilang di Mexico untuk membuat telefon bimbit. Ini boleh dilaksanakan 10 tahun yang lalu, tetapi ia tidak berfungsi hari ini. & Quot;

Bagi Foxconn untuk menubuhkan kilang-kilang di India dan mengembangkan skala, perkara paling gembira ialah kerajaan India. Kerajaan India mengamalkan dasar yang serupa dengan China untuk memudahkan syarikat membuat cawangan di negara ini. Pada tahun 2015, Foxconn membuka kilang pertamanya di Sri City, India. Terdahulu dilaporkan bahawa kilang Foxconn India akan menghasilkan iPhone mewah di India seawal tahun 2019. Ini akan menjadi kali pertama Foxconn telah memasang iPhone untuk Apple di India.

Menurut berita terbaru dari rangkaian industri, Foxconn secara rasmi melancarkan talian pengeluaran iPhonenya di India. Pada masa ini, ia digunakan terutamanya untuk menghasilkan iPhone X, dan kapasiti pengeluaran tahunan bagi barisan pengeluaran adalah sehingga 1 juta unit. Pada masa yang sama, Foxconn juga secara aktif mengembangkan kilang India.

Ini bermakna ia akan menjadi sangat mudah untuk menghasilkan iPhone di India?

"Pekerja pekerja India masih tidak mempunyai pekerja mahir kanan seperti pereka industri, dan tidak banyak pembekal bahan mentah India yang mampu menyediakan komponen utama seperti bateri, semikonduktor dan pemproses," kata pengarah penyelidikan kanan di Gartner India, Anshul Gupta. Pada masa yang sama, walaupun kerajaan India telah menyediakan bekalan tanah, bekalan air dan elektrik untuk loji Foxconn, kawasan di mana syarikat-syarikat teknologi seperti Foxconn terletak masih menghadapi kekurangan air yang serius.

Menurut laporan, selain menghasilkan lebih banyak iPhone di India, Apple juga bersedia untuk menjual secara online di India. Walau bagaimanapun, terdapat berita bahawa rancangan Apple untuk membuka kedai runcit di India akan mengambil masa "untuk melaksanakan".