Rumah > Berita > Media asing: Jabatan Perdagangan AS atau pelanjutan sementara Huawei selama 6 bulan

Media asing: Jabatan Perdagangan AS atau pelanjutan sementara Huawei selama 6 bulan

Menurut media asing Politico memetik dua orang yang akrab dengan perkara itu, Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat mungkin memperluaskan lesen sementara Huawei selama enam bulan.

Dilaporkan bahawa lesen sementara AS sementara untuk Huawei dijadualkan berakhir pada 18 November, yang membolehkan syarikat AS untuk terus melakukan transaksi terhad dengan Huawei, seperti menyediakan rangkaian dan peranti sedia ada, dan menyediakan kemas kini perisian dan patch untuk telefon Huawei. . Walau bagaimanapun, lesen eksport sementara ini tidak termasuk transaksi penting antara pengeluar semikonduktor AS seperti Intel, Qualcomm dan Micron.

Sekiranya berita itu benar, ini bermakna pengguna Huawei dan Glory dijangka menerima kemas kini perisian dan patch keselamatan dari Google sekurang-kurangnya 2020. Perlu menyebut bahawa hanya peranti Huawei yang menerima pensijilan Google sebelum pengharaman AS layak untuk kemas kini ini . Telefon Mate 30 yang dilancarkan baru-baru ini masih kekurangan perkhidmatan Google.

Orang yang akrab dengan perkara itu juga mengatakan bahawa Kementerian Perdagangan masih menunggu permohonan lesen eksport, tetapi tidak ada masa yang tepat untuk menentukan apabila pengecualian ini dapat diluluskan.

Sebelum ini, beberapa pengeluar cip AS percaya bahawa bahan semikonduktor yang digunakan oleh kebanyakan telefon bimbit Huawei didapati luas di pasaran dunia, dan eksport tidak menjadi risiko keselamatan negara. Industri semikonduktor AS percaya bahawa larangan ekspor akan membawa kelebihan kepada pesaing asing seperti Korea Selatan dan Taiwan, sehingga merosakkan kepentingan perusahaan AS.

Pada bulan Mei tahun ini, Huawei telah dimasukkan ke dalam senarai entiti AS. Setiausaha Perdagangan Amerika Syarikat, Wilber Ross berkata dalam temu bual dengan Bloomberg bahawa lesen syarikat AS untuk menjual bahagian ke Huawei akan diluluskan dalam "sangat singkat" dan menyatakan harapan bahawa AS akan mencapai perjanjian perdagangan dengan China bulan ini . Di samping itu, mereka juga mendedahkan bahawa mereka telah menerima 260 permohonan bagi urusan perniagaan dengan Huawei, dan kebanyakannya boleh diluluskan.