Rumah > Berita > Dimuktamadkan? Kerajaan Korea: Pindahkan Jepun keluar dari "senarai putih" secepat minggu depan

Dimuktamadkan? Kerajaan Korea: Pindahkan Jepun keluar dari "senarai putih" secepat minggu depan

Menurut Agensi Berita Yonhap, orang Korea Kementerian Perindustrian, Perdagangan dan Sumber yang berkaitan berkata pada sidang akhbar bahawa kerja yang berkaitan dengan semakan "Notis Import dan Eksport Barangan Penting" yang menghapuskan "senarai putih" eksport Jepun, telah memasuki peringkat akhir, dan kerajaan secara rasmi mengumumkan minggu depan. Pindaan. Ini juga bermakna bahawa kerajaan Korea Selatan akan memindahkan Jepun keluar dari "senarai putih "nya secepat minggu depan.

Selepas kawalan eksport bahan semikonduktor yang dieksport ke Korea, pada 28 Ogos, Jepun secara rasmi mengeluarkan Korea Selatan dari "senarai putih "nya. Dalam masa dua minggu, Korea Selatan mengambil tindakan untuk membantah.

Adalah dilaporkan bahawa menurut pindaan itu, Korea Selatan telah menukar "kelas A" negara "senarai putih" kepada "A1" dan "A2". "A1" bermaksud rawatan negara-negara Kelas A yang menikmati rawatan mudah prosedur eksport tetap tidak berubah; Kelas A2 merujuk kepada penurunan rawatan. Jepun akan dimasukkan ke dalam Kategori A baru, yang merupakan satu-satunya negara di 28 negara Kelas A tertinggi yang dipindahkan ke Kategori A.

Kementerian Perindustrian Republik Korea menyatakan bahawa pindaan untuk menghapuskan Jepun daripada "senarai putih" bertujuan untuk mengukuhkan pengurusan eksport, bukan tindakan balas.