Rumah > Berita > Pakar: Berhati-hati dengan "persimpangan" Washington dari semikonduktor dan rantaian bekalan lain

Pakar: Berhati-hati dengan "persimpangan" Washington dari semikonduktor dan rantaian bekalan lain

Amerika Syarikat telah mengeluarkan suatu perintah pentadbiran untuk menyesuaikan rantaian bekalan bahagian-bahagian penting, dan akan membina sistem perolehan yang stabil dalam empat kategori utama, termasuk semikonduktor, bateri kenderaan elektrik tulen (EV), nadir bumi dan produk perubatan, dan bekerjasama dengan sekutu atau kawasan untuk memajukan rantaian bekalan. Mengukuhkan langkah. Walaupun mereka tidak langsung menunjuk ke China seperti Trump, semua orang memahami hasrat Washington untuk cuba menggunakan ideologi dan nilai sebagai panggilan untuk membina semula rantaian bekalan global yang didorong oleh pasaran yang lalu untuk menghilangkan rantaian bekalan ke tanah besar China . Pergantungan. Ia perlu dikatakan bahawa ini adalah tugas yang mustahil.

Industri berteknologi tinggi global adalah konsep abstrak emas, tetapi rantaian bekalan adalah kewujudan fizikal yang sebenar. Walaupun pasukan politik atas akan campur tangan dari semasa ke semasa, secara keseluruhan, logik dalamannya didasarkan pada faktor pasaran seperti kualiti produk, kecekapan kos, dan keberkesanan kos, dan didorong dari bawah ke bawah. Pada akhirnya, berdasarkan kelebihan dan keupayaan negara, satu bahagian global buruh dan rangkaian kolaborasi dengan kelebihan pelengkap akan dibentuk. Dengan usaha sendiri, China telah menjadi salah satu pusat penting, dan sentiasa memanjat dari hujung rendah ke hujung rantaian perindustrian yang sederhana melalui inovasi yang didorong, transformasi dan peningkatan.

Walau bagaimanapun, ramai orang Amerika percaya bahawa ia tidak boleh diterima oleh China untuk melepasi Amerika Syarikat. Mereka percaya bahawa ia boleh terkandung dengan pelbagai cara. Pentadbiran Biden hari ini berharap dapat mencapai matlamat yang mengandungi China dengan menyatukan lebih banyak sekutu dan membuat beberapa sumbangan dalam bidang rantaian bekalan. Yang pertama adalah untuk mewujudkan rantaian bekalan alternatif. Dengan kelebihan teknologi yang sedia ada dan kekuatan global Amerika Syarikat, tidak ada masalah dengan kelayakan teknikal. Membina semula rantaian bekalan tidak lebih daripada tiga tujuan: satu adalah untuk mencegah bencana besar atau konflik geopolitik dan pertukaran. Ia adalah "tayar ganti" dan tidak perlu memberi perhatian kepada keberkesanan kos; Yang lain adalah untuk menggunakan "tangan yang kelihatan" kerajaan untuk membina semula bekalan. Adalah jelas tidak realistik untuk mendapatkan semula kelebihannya dalam persaingan pasaran terbuka. Yang ketiga adalah untuk mempersiapkan "persimpangan" rantaian bekalan pada masa akan datang, dan menggunakan rantaian bekalan sebagai "pilihan nuklear" untuk membendung kenaikan China.

Kesan pencegahan pertempuran bersendirian semasa era Trump tidak penting. Bolehkah pentadbiran Biden menghidupkan keadaan sekitar dengan membentuk kumpulan geng dan "kumpulan"? Di samping itu, kesan teknologi teras tunggal tidak sesuai, begitu juga rantaian bekalan yang lebih berkesan dan kuat "pilihan nuklear"?

Menurut logik ini, rantaian bekalan global mungkin menghadapi tiga peringkat. Yang pertama adalah peringkat globalisasi rantaian bekalan. Kemakmuran industri berteknologi tinggi dalam beberapa dekad yang lalu telah bergantung kepada globalisasi rantaian bekalan yang didorong oleh pasaran, yang telah disumbangkan oleh China. Sekarang, ia memasuki peringkat kedua, yang merupakan politikisasi rantaian bekalan, dan kuasa politik Amerika Syarikat telah menjadi pembolehubah terbesar. Pada masa akan datang, kita mesti berjaga-jaga ke peringkat ketiga, yang merupakan peringkat "persimpangan" rantaian bekalan.

Sistem rantaian bekalan telah lama saya berada di dalam anda, dan anda dalam diri saya. Kerana keadaan luar biasa yang kuat, ia mempunyai sifat-sifat barangan kuasi-awam. Dengan campur tangan geopolitik yang kuat yang diketuai oleh Amerika Syarikat, rantaian bekalan telah disuntik dengan ketidakpastian yang besar, yang merupakan musuh terbesar bagi rantaian bekalan. Semasa wabak itu, rantaian bekalan global sangat berpengaruh, dan peralatan pelindung perubatan dan peribadi global sangat pantas. Ini adalah bencana alam. Fenomena "kekurangan teras" baru-baru ini dalam industri automotif sebahagian besarnya disebabkan oleh "kemalangan buatan manusia", yang tidak dapat dipisahkan dari "politikisasi" kerajaan AS dan "persimpangan" semikonduktor. Kekurangan bekalan semikonduktor telah memaksa syarikat auto AS dan pengeluar lain untuk memotong pengeluaran. Hanya sistem rantaian bekalan global yang berorientasikan pasaran yang benar-benar boleh benar-benar memenuhi kepentingan Amerika Syarikat.

Dalam tempoh dua tahun yang lalu, kerajaan A.S. telah terus meningkatkan pemberhentian Huawei, menunjukkan bahawa untuk memuatkan China, mereka akan melakukan apa sahaja yang diperlukan, dan kita mesti mengambil langkah berjaga-jaga. Walau bagaimanapun, kita tidak perlu diketuai oleh setiap langkah kerajaan AS. Kita masih perlu mendasarkan diri kita sendiri, meneruskan dasar pertahanan yang aktif, dan merumuskan strategi yang berkaitan.

Pertama, China tidak akan menggunakan rantaian bekalan sendiri untuk menyerang orang lain. Kebangkitan China bergantung kepada faktor pasaran seperti kos buruh, daya saing produk dan inovasi teknologi. Oleh itu, ia adalah penyelesaian jangka panjang untuk meningkatkan inovasi, mempercepatkan pembangunan, dan menguatkan kekuatan sendiri. Terutamanya inovasi. Jurang dalam inovasi secara langsung menentukan kesan strategi penggantian kerajaan AS. Kami masih mempunyai jurang yang besar dalam bidang peralatan, bahan dan pembuatan semikonduktor. Cara terbaik untuk menanganinya adalah untuk menjadikan diri kita lebih besar dan lebih kuat, untuk terus memperbaiki kekuatan kita, dan untuk mengelakkan membuka jurang dalam inovasi teknologi.

Kedua, hati pertahanan sangat diperlukan. Kami juga perlu menjalankan kajian komprehensif mengenai rantaian bekalan, cek tepat pada masanya untuk ketinggalan dan mengisi kekosongan, dan menangani pelbagai risiko dalam rantaian bekalan untuk membuat kekurangan dan menghapuskan bahaya tersembunyi.

Ketiga, menubuhkan sistem penangguhan yang diperlukan. Sekiranya ada yang menyinggung perasaan saya, saya akan menyinggung orang lain. Pada tahun 2020, China telah menubuhkan sistem "senarai entiti yang tidak boleh dipercayai". Kementerian Luar Negeri telah memutuskan untuk mengenakan sekatan terhadap syarikat-syarikat AS yang terlibat dalam penjualan senjata ke Taiwan, serta individu dan entiti AS yang relevan yang memainkan peranan yang buruk dalam jualan senjata ke Taiwan. Sebagai sebuah media Jepun berkata: "Sekarang China telah mula membina kotak alat yang sama dengan sekatan AS, yang boleh menggunakan ekonomi sebagai cara serangan dan mencegah fitnah yang tidak munasabah atau sekatan terhadap dasar korporat atau kebangsaannya oleh pasukan luar."

Sebagai tindak balas kepada isu-isu rantaian bekalan, kita harus mempercepatkan kajian terhadap tindak balas yang sama. Semasa era Trump, sesetengah syarikat Amerika terlibat dalam sekatan terhadap Huawei, dan terdapat "komponen" pasif tertentu. China setakat ini tidak dikenakan sekatan substantif terhadap syarikat tersebut. Walau bagaimanapun, keadaan ini bukan laissez-faire dan indulgent. Dalam membantu kerajaan Amerika Syarikat untuk membina semula rantaian bekalan alternatif, ia akan lebih merangkumi sisi "proaktif" perusahaan. Sekiranya rantaian bekalan benar-benar "Senjata" maka sifatnya akan sama sekali berbeza, dan China tidak akan membiarkannya pergi.

Rantaian bekalan global, sebagai barangan awam, bergantung kepada pembinaan dan penyelenggaraan bersama setiap orang. Ia adalah perlu untuk menjaga terhadap domba hitam yang menyebabkan kesan tingkap seluruh badan yang pecah. Pada masa ini, globalisasi rantaian bekalan mempunyai tahap kecekapan yang tinggi, dan kepastian adalah kehidupannya. Kekurangan cip semasa "sebahagian besarnya disebabkan oleh ketidakpastian yang disebabkan oleh wabak dan perang teknologi Sino-AS. Pelanggan mengumpulkan inventori dan memburukkan ketidakseimbangan dalam rantaian bekalan. Kesan domino ini masih dalam peringkat awal, dan evolusi seterusnya sukar untuk optimis. Hari ini, tindakan Washington memburukkan lagi ketidakpastian ini: bekalan boleh dipotong pada bila-bila masa, dan rantaian bekalan menjadi lebih tidak dapat diprediksi. Ia boleh dikatakan bahawa campur tangan politik kerajaan AS adalah virus yang paling serius yang ditanamkan dalam rantaian bekalan. Sama ada serangan kronik atau wabak akut telah menjadi ketegangan terbesar. Satu-satunya kepastian adalah bahawa pada akhirnya, tiada siapa yang akan mendapat manfaat daripadanya.